– Egypt må finne en politisk vei ut av krisen

 
Foto: regjeringen.no
– Jeg er svært bekymret over den fastlåste politiske situasjonen i Egypt. Landets regjering kan falle og landet kastes ut i en alvorlig krise om ikke partene finner fram til en politisk løsning i løpet av de nærmeste timene, sier utenriksminister Espen Barth Eide (bildet) i en pressemelding. 

Millioner av mennesker deltar i de mest omfattende demonstrasjonene i Egypts historie. Uttalelser fra president Mursi, opposisjonsledere og det militære tyder på at man nærmer seg et avgjørende og kritisk øyeblikk. Frontene er steile og store deler av regjeringen har trukket seg. Måten krisen løses på vil få store konsekvenser for Egypts videre politiske utvikling og for demokratiutviklingen i hele regionen, skriver UD i pressemeldingen på sine hjemmesider. 

Norge har helt siden president Mursi kom til makten vært opptatt av at myndighetene måtte ta initiativ til brede politiske prosesser og inkludering av hele det egyptiske samfunn i utviklingen av demokratiet. Det er beklagelig å måtte fastslå at dette ikke har lykkes hittil.

Vil støtte demokratiutbyggingen i landet
– Norge har støttet og vil fortsette å støtte den krevende overgangen til demokratisk styre i Egypt. Vi har holdt god kontakt med både regimet og opposisjonen, og vi vil fortsette arbeidet for at folkeviljen skal få styre utviklingen i landet. Jeg vil oppfordre til å finne en politisk løsning basert på demokratiske virkemidler og verdier. Ingen er tjent med bruk av vold. Det er avgjørende viktig at alle parter avstår fra voldsbruk, og myndighetene har et særlig ansvar for å sikre sivile demonstranter, sier Eide i pressemeldingen.

Egyptere i Norge bekymret
Også egyptere som bor i Norge uttrykker bekymring for det som skjer i opprinnelseslandet. Magdi Habib Garas, talsmann for Den egyptiske foreningen i Norge forteller at mange følger nyhetene fra Kairo med falkeblikk.

– Vi driver ikke med offisielle markeringer fordi vi både har medlemmer som støtter og som ikke støtter presidenten. Men hver for oss følger vi nøye med, sier Garas, som selv er født i Alexandria, til VGNett.