Vil oppkalle flyplass etter “reddende engel”

 
Foto: Wikimedia Commons
En rekke fremtredende svensker tar nå til orde for å døpe om landets hovedflyplass.

I  et leserinnlegg i avisen Dagens Nyheter har vel 30 svenske politikere, debattanter, kulturpersonligheter, forfattere og journalister tatt til orde for at flyplassen bør skifte navn til Raoul Wallenberg International Airport.

– Han bør hedres. Raoul Wallenberg er en av svenskene som har gjort mest for humanisme og menneskeverd. Flere land har utnevnt ham til æresborger, og det er dags for at Sverige også hedrer ham, skriver leserbrevskribentene.

 
Foto : Hagstromer & Qviberg Fondkommission AB/USHMM Photo Archives

Reddet tusenvis av jøder
Wallenberg var en svensk diplomat som i 1944 fikk skrevet ut midlertidige svenske pass til tusener av ungarsk jøder, som dermed kom seg ut av landet og overlevde.

Wallenberg ble senere pågrepet av sovjeterne, og dømt for spionasje. Han døde trolig i en russisk Gulag-leir i 1947. Han er hedret med statuer, æresborgerskap og gatenavn i minst 30 ulike land – deriblant Israel, USA og Ungarn.

Brevskribentene mener grepet om å døpe om Arlanda etter ham ville vært et slag for kampen mot diskriminering og rasisme, og at det vil øke Sveriges profil ettersom «Wallenberg er blant andre verdenskrigs alt for få helter».