– En skam for grekerne

Bildet er fra et asylmottak i Hellas.
Behandlingen av flyktninger og immigranter i Hellas bryter med menneskerettighetene og er en skam for både grekerne og EU, mener Amnesty International.
0Shares

– Vi ser her et av de alvorligste bruddene på menneskerettighetene som skjer i Europa i dag, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International Norge til NTB.

Organisasjonen la tirsdag fram en svært kritisk rapport om forholdene langs Hellas' grense til Tyrkia. Det vil også si langs EUs yttergrense, og gjennom Schengen-samarbeidet også Norges ytre passgrense.

– Amnesty Internationals undersøkelser har avdekket tilfeller av sjokkerende menneskerettsbrudd begått av greske myndigheter, konkluderer organisasjonen.

Fratas søkerett
Asylsøkere og immigranter fra konfliktherjede land som Syria og Afghanistan sendes ulovlig tilbake til Tyrkia av greske grensevakter. Videre beskriver immigrantene vold og mishandling, heter det i rapporten.

Organisasjonen retter krass kritikk mot forholdene på mottakssentrene. Om hvordan store grupper låses inne på celler uten naturlig dagslys, toaletter eller sanitært utstyr, ordentlige senger, hvor det er trangt og varmt og sykdommene florerer.

– Uten tvil er dette en umenneskelig og nedverdigende behandling av mennesker på flukt, mener hun.

– Skammelig
Amnesty-leder Jezerca Tigani kaller situasjonen langs den greske grensen en skam for hele EU. Det gjelder like mye for Norge, sier Ekeløve-Slydal.

– EU og Norge vet hva som foregår i Hellas, og begge bærer et stort ansvar for å bidra til at disse uverdige forholdene tar slutt, sier hun og mener europeiske land kanskje også er takknemlige for at Hellas er dørvakten inn til resten av Europa.

– Slik vi ser det, handler det om en form for ansvarsfraskrivelse for det felles ansvaret vi har til å ivareta menneskers rett til å søke asyl, sier hun til NTB.