Chicago offentliggjorde video av politidrap på 13-åring

Et stillbilde fra videoen viser at Toledo ikke hadde noe i hendene da han begynte å heve dem.
Foto: Privat
En video fra kroppskameraet til en politimann i Chicago viser hvordan en 13 år gammel gutt ble skutt av politiet etter at han hadde lagt fra seg et våpen.
509Shares

Videoen fra en politiaksjon i Chicago 29. mars viser hvordan 13 år gamle Adam Toledo slapp et våpen han hadde da politiet stanset ham klokken 3 på natten til 29. mars. Mens han var i ferd med å heve hendene over hodet, ble 13-åringen skutt med ett dødelig skudd i brystet.

Et stillbilde fra videoen viser at Toledo ikke hadde noe i hendene da han begynte å heve dem. Et skytevåpen ble funnet på bakken i nærheten etterpå.

– Vi bor i by som er traumatisert av en lang historie med politivold. Mens vi ennå ikke har tilstrekkelig informasjon til å være både dommer og jury over denne spesielle saken, er det forståelig at mange kjenner både fortvilelse og smerte over at tilliten mellom samfunnet og politiet fremdeles er langt fra reetablert, uttalte ordfører Lori Lightfoot i Chicago torsdag.

Videoen fra kroppskameraet som politimannen Eric Stillman bar den aktuelle natten ble torsdag offentliggjort og har vakt betydelig oppsikt og utløst kraftige reaksjoner. Chicago har en lang historie med politivold- og rasisme og tilliten til politiet er lav, særlig blant svarte og latinamerikanere.

Offentliggjøringen skjer samtidig som rettssaken mot politimannen Derek Chauvin etter drapet på George Floyd i Minneapolis pågår, og drapet på Daunte Wright i midten av mars i samme by.

Bakgrunnen for drapet var at politiet den aktuelle natten hadde rykket ut på en melding om bråk da den siktede politimannen ser 13-åringen og en eldre mann. Tjenestemannen løper etter dem mens han ber guttene om å stanse. Til slutt stanser Toledo og politimannen ber ham vise hendene og slippe det han holder. Like etter faller likevel det fatale skuddet, og selv om Stillman tilkaller ambulanse og utfører hjerte- og lungeredning på gutten, så står ikke livet til å redde.