Burka-heltinne beskytter jenteskoler i Pakistan

Aaron Haroon Rashid er mannen bak animasjonsserien Burqa Avenge. Han forteller at han skapte en kvinnelig heltinne som skulle stå for islams sanne verdier om fred, likhet, utdanning og likhet.
Foto: Youtube/skjermdump/CelebrityExtras
Den oppdiktede burka-kledde kvinnen bekjemper sosial urett mot kvinner i animasjonsserien "Burka Avenger". Animasjonsserien er den aller første i sitt slag og har tatt Pakistan med storm etter at den første episoden ble vist på TV.
0Shares

“Don’t mess with the lady in black” er teksten du hører i kjenningsmelodien til den nye action- og komedieanimasjonsserien “Burka Avenger”. Serien tar opp sosiale urett som rammer kvinner i Pakistan, og den er produsert som et motsvar på bombing av jenteskoler som har hjemsøkt landet flere ganger siden 2010. Heltinnen Gigi er aktiv i den oppdiktede byen Halvapur i Pakstan.

Skaperen av animasjonsserien Aaron Haroon Rashid, en populær britisk-pakistansk popsanger og filmskaper, er overveldet av tilbakemeldingene om serien.   

– Det er under en uke siden første episode gikk på TV, men vi har fått e-post fra over hele verden, forteller Haroon Rashid til VG TV.

Vi trenger utdanning. Det er vår rett. Du kan ikke ta fra oss denne retten. Vi er landets fremtid!

Filmskaperen forteller at e-postene ikke bare har vært gratulasjoner. Både kvinner og menn fra Europa og USA uttrykker i e-postene sine at de elsker det den burkakledde heltinnen står for. 

Inspirert av virkelige hendelser
Mannen bak animasjonsserien forteller at ideen om den burkakledde heltinnen dukket opp etter at militante grupper bombet jenteskoler i Pakistan for tre år siden.

– Jeg leste flere pressemeldinger om jenteskoler som ble lagt ned på grunn av ekstremistiske elementer. Og utdanning er akkurat det vi trenger. Vi kan ikke miste flere jenteskoler. Så, jeg fikk ideen om en hovedperson som beskyttet jenteskolene.

Hovedpersonen ble ikledd en burka og identifiseres deretter som muslim fordi Haroon Rashid ikke ville at serien skulle oppfattes som anti-islamsk. I tillegg skal hun stå for de sanne verdiene i islam, som er utdanning, fred, kvinners rettigheter og likhet, ifølge serieskaperen.

Lærerinne
Den burka-bærende heltinnen har fått navnet Gia og er en lærerinne som elsker bøker og mennesker og står opp for sine egne og andres rettigheter, forteller skaperen av TV-serien. I en episode kjemper hovedpersonen Gia for de pakistanske jentebarnas rett til utdanning.

– Vi trenger utdanning. Det er vår rett. Du kan ikke ta fra oss denne retten. Vi er landets fremtid, roper en jente fra TV-serien til skurken Aba Bandook.