Antallet asylsøknader fra Kosovo stuper

Strengt regelverk: Har du ikke master, er du ikke kvalifisert som prest, er beskjeden fra UDI
Etter at UDI stoppet utbetalingen av returstøtte ved frivillig retur til Kosovo, har tallet på asylsøknader derfra gått kraftig ned.
0Shares

Utlendingsdirektoratet (UDI) mottok tidligere i sommer stadig flere ubegrunnede asylsøknader fra Kosovo, og opplevde en tilsvarende økning i pågangen om returstøtte frå same land.

Som reaksjon på dette har UDI stanset utbetalingen av pengestøtten ved retur til Kosovo fra og med 10. juli i år. 

– Alt tyder på at pågangen fra Kosovo var misbruk av returtilbudet, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg til udi.no.

20.000 kroner
UDI oppdaget misbruket gjennom oversikter over tallet på blant annet tilbakemeldinger fra ulike mottak. Et stort antall av asylsøkerne dukket opp den ene dagen for så å søke om frivillig retur den neste. UDI har tidligere også stanset mulighetene for assistert retur til Hviterussland og Georgia på samme grunnlag.

Støtten som blir gitt til disse gruppene er gradert etter tidspunktet personen søker om frivillig retur. De som har søkt før fristen for utreise er gått ut, har fått det høyeste beløpet, ein pengesttte på 20.000 kroner. I tillegg kommer hjelp med billetter til hjemreisen. Nå har pengestøtten falt bort.

– Vi ser en direkte effekt av tiltaket. Tallet på asylsøknader gikk fra 16 uken før stoppen til tre uka etter, forteller Wilberg til udi.no.