Oppfordrer EU til hastemøte

Illustrasjonsbilde: Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault oppfordrer EU-land til et møte for å løse flyktningkrise. Det sa han i kjølevannet av at båten som fraktet rundt 200 personer som ville søke asyl, forliste.
Foto: Flickr/Parti Socialiste
Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault oppfordrer EU-landene til å møtes for å diskutere flyktningkrisen.
0Shares

– Europeiske politikere må snakke sammen, og det snart, sa Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault lørdag.

Han vil at landene i Europa møtes så snart som mulig for å diskutere hvordan kontinentet skal håndtere strømmen av flyktninger og innvandrere, melder avisenagder.no.

300 mennesker fryktes omkommet som følge av at en båt med 500 flyktninger tok fyr og kantret utenfor den italienske øya Lampedusa forrige uke. Til nå er det funnet 111 omkomne, mens 155 overlevende er plukket opp fra sjøen.

Vitners historier
Vito Fiorino var en av de aller første som oppdaget de desperate asylsøkerne i vannet da han var ute på fisketur tidlig torsdag morgen. Han forteller til nyhetsbyrået AP at han så flere titalls mennesker i vannet, og at mange av dem ikke hadde krefter til å ta imot redningsvestene og livbøyene som ble kastet ut til dem.

– Jeg så overlevende kjempe for livet i tre timer. Det var som en filmscene, noe du håper du aldri opplever i virkeligheten, sier han.

Blandet bakgrunn
De fleste ombord var fra Somalia og Eritrea. Det var asylsøkere fra Ghana også ombord. De la angivelig til kai fra den libyske hovedstaden Tripoli, skriver Aftenposten.

– I disse båtene er det både folk som flykter fra krig og forfølgelse, men også mennesker som søker seg en bedre økonomisk fremtid, sier samfunns- og informasjonssjef i Flyktninghjelpen Rolf Vestvik.

Mottatt flyktninger tidligere
Den italienske øya Lampedusa er et krysspunkt for flere flyktninger som søker asyl. I 2004 ble illegale immigranter sendt fra den lille Italienske øya Lampedusa. De ble returnert til Libya med tre stappfulle fly. Lampedusa nærmeste havn i det sentrale Middelhavet for dem som ønsker ta seg inn i Europa fra Nord-Afrika-kysten.