Urbefolkningen i Canada avviser pavens uttalelse etter funn av massegrav

Urbefolkningslederen Bobby Cameron mener Pave Frans burde unnskylde seg for internatskolene for urbefolkningen i Canada.
Canadas urbefolkning er ikke fornøyde med uttalelsene fra paven i forbindelse med funnet av en massegrav ved en tidligere internatskole.

– Vi føler alle smerte og er triste. Hvem gjør ikke det? Dette er en verdensomspennende parodi, sier Bobby Cameron, leder av gruppen Sovereign Indigenous Nations i Saskatchewan-provinsen, som representerer en rekke grupper innenfor urbefolkningen.

Pave Frans uttrykte søndag sin sorg og medfølelse etter at det nylig ble funnet en massegrav med levninger av 215 barn ved en tidligere internatskole for urbefolkningen i Canada.

– Dette sørgelige funnet øker forståelsen av fortidens lidelser, sa paven under sin ukentlige velsignelse på Petersplassen.

Noen unnskyldning kom han derimot ikke med, til tross for gjentatte oppfordringer. Mange av internatskolene for urbefolkningen i Canada ble drevet av Den katolske kirke.

– Hvor vanskelig er det for paven å si at han er lei seg for måten organisasjonen hans behandlet urfolket i Canada på, og komme med en unnskyldning? fortsatte Cameron.

Internatskolene for urbefolkningen i Canada ble brukt for å få barna til å vende sin egen kultur ryggen, og tilegne seg vestlig kultur. De var i drift fra 1831 til 1996, og det var minst 130 slike skoler i Canada.