Verden rundt

Nynazist blir guvernør i Slovakia

Provinsen der nynazisten Marian Kotleba nå er valgt til guvernør, ligger sentralt i landet og har 662.121 innbyggere, ifølge Wikipedia
Foto: Wikimedia Commons
Den tidligere lederen for et forbudt nynazistisk parti ble søndag valgt til guvernør i provinsen Banska Bystrica, som har over 600 000 innbyggere. 

Marian Kotleba fikk 55,5 prosent av stemmene i andre valgomgang i valget av guvernør i provinsen Banska Bystrica i det sentrale Slovakia, skriver BBC.

Han har først og fremst markert seg med en serie angrep på romfolk i Slovakia og det var også det viktigste temaet i valgkampen.

I tillegg til å angripe romfolk tok Kotleba i valgkampen til orde for at Slovakia skal trekke seg ut av NATO, som han omtaler som en terrororganisasjon. Det skriver NRK. 

Marian Kotleba startet et nynazistisk parti i 2003, men parti ble forbudt etter noen år. Nå leder han et nytt parti og ble nylig valgt til guvernør i en av provinsene i Slovakia.
Foto : Wikimedia Commons

Demokratiet må slå tilbake, og europeiske ledere må umiddelbart lage en handlingsplan.

Marsjerte i naziuniform
Kotleba, 36 år gammel og tidligere lærer på videregående skole, har gjentatte ganger vist seg offentlig i nazilignende uniformer og har flere ganger blitt arrestert og tiltalt for å spre rasisme og hat. Men ingen av tiltalene har ført til domfellelse, ifølge avisen International Business Times. 

Moshe Kantor, leder for Den europeiske jødiske kongress, har bedt europeiske ledere om å “sette i verk en handlingsplan for å motvirke drivet som nynazistiske partier har fått i Europa.” 

– Nynazistene har vunnet mange politiske seirer og bruker det demorkatiske systemet mot demokrater, sa Kantor i en uttalelse ifølge International Business Times. – Demokratiet må slå tilbake, og europeiske ledere må umiddelbart lage en handlingsplan, som må inkludere forbud mot nynazistiske partier for å ta tak i fenomenet før det er for sent, sier han.