Vil hindre nye flyktningtragedier

Illegal innvandring fra Afrika var tema da minitoppmøte fant sted i Paris
Foto: Sara Prestianni/Noborder Network, Flickr.com
EUs innenriksministre samlet i Brussel for å diskutere tiltak for å hindre nye hendelser som båttragedien utenfor Lampedusa sør i Italia.
0Shares

EUs innenriksministre diskuterte torsdag hvordan landene skal unngå nye flyktningtragedier etter katastrofeforliset ved Lampedusa. 

– To måneder har gått siden tragedien i Lampedusa, som utløste et rop fra hele Europa om at slike ulykker må forhindres i framtiden. Torsdag legger vi fram en rekke forslag, sier EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström til NTB.

366 mennesker omkom da en båt med flyktninger sank utenfor øya Lampedusa i Italia 3. oktober i år, og det var bare en av mange båter fulle av flyktninger som setter kursen mot Europa. EU har lagt fram en rekke forslag som unionens innenriksministre skal diskutere torsdag. Etter behandlingen skal forslagene sendes videre til EUs toppledermøte 19. og 20. desember.

Det viktigste forslaget er mer overvåking av Middelhavet og landenes grenser. I tillegg vil EU øke støtten til medlemslandene med størst innvandring. Disse pengene skal blant annet brukes til å bekjempe trafficking og å skape nye, lovlige inngangsporter til Europa.

Bakmenn tatt 
Tidlig i november pågrep og siktet italiensk politi en 24 år gammel somalier etter båttragedien. Mannen skal være en av dem som organiserte båtfrakten av flyktningene, ifølge en talsperson for politiet i Palermo på Sicilia. Politiet vil ikke opplyse om 24-åringen var blant de 155 overlevende som ble plukket opp av vannet etter at fartøyet med flyktningene tok fyr og sank utenfor Lampedusa 3. oktober, skriver NTB.

Italienske medier skriver at mannen ble identifisert av flyktningene som ble reddet fra båten.

Den 35 år gamle tunisiske eieren av båten, Khaled Bensalam, ble pågrepet umiddelbart etter båttragedien og er siktet for drap. Også en palestinsk mann er pågrepet på Lampedusa. Han er siktet for menneskesmugling, og hans rolle i nettverket blir etterforsket.