Svensk-iransk politiker kan velte Löfven

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar stilte ultimatumet som førte til mistillitsforslaget mot den sittende svenske regjeringen.
Foto: Wikipedia/politik.in2pic.com
Tildigere i dag stemte Riksdagen for et mistillitsforslag mot statsminister Stefan Löfven, noen dager etter det opprinnelige ultimatet fra Nooshi Dadgostar.
125Shares

– Opphev forslaget om markedsleie – ellers vil vi velte regjeringen, sa lederen for Vänsterpartiet ifølge svt.se.

Nå kan hun og flere opposisjonspolitikere få regjeringen til å varsle sin avgang.

Sveriges regjering og statsminister Stefan Löfven ble mandag felt i en mistillitsavstemning i Riksdagen. 181 representanter stemte for forslaget, ifølge NTB.

Regjeringen har nå en uke på seg til å samtale med sine samarbeidspartier og finne en mulig vei videre.

Strid om leieboligmarkedet

Formelt var det Sverigedemokraterna som la fram forslaget i dag, siden Vänsterpartiet har for få representanter i Riksdagen til å kunne gjøre det selv.

Striden står om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag som regjeringen jobber med, går inn for fri fastsettelse av husleie i nybygde boliger.

Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar, mente statsminister Stefan Löfven har vist både hovmod og irrasjonalitet, skriver Nettavisen.

– Vi har havnet i denne situasjonen fordi hovmod og irrasjonalitet er blitt satt over landets stabilitet og den politiske kompromissviljen, sa Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar fra Riksdagens talerstol før mandagens avstemning.

Kritiseres av statsministeren

Statsminister Löfven kommer med sterk kritikk av støttepartiet.

– Når Vänsterpartiet forenes med ekstrem-høyre, da skjer det ting i Riksdagen. Dette er partier som kun stemmer ned en regjering, men som ikke har et alternativ, kommenterte Löfven på spørsmål fra pressen.

Svensk-iraneren avviste at det er de som har sviktet den sosialdemokratiske regjeringen, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

– Det er den sosialdemokratiske regjeringen som har overgitt Vänsterpartiet og det svenske folket. I en slik situasjon er det vårt ansvar, som et parti på lønnsmottakernes og leieboernes side, å gjøre det vi har sagt. Derfor kommer Vänsterpartiet i dag til å stemme for mistillitsforslaget mot statsministeren.