Heller dekket hår enn dekket ansikt

 
Foto: pewresearch.org
En undersøkelse i sju muslimske land hvor man spør hvordan kvinner bør kle seg i det offentlige rom viser liten oppslutning for burka og niqab.

En fersk undersøkelse fra University of Michigan’s Institute for Social Research utført i sju muslimske land (Tunisia, Egypt , Irak, Libanon, Saudi-Arabia, Tyrkia og Pakistan) viser at fleste foretrekker at en kvinne skal fullstendig dekke håret , men ikke nødvendigvis ansiktet, skriver pewresearch.org.
Bare i Tyrkia og Libanon svarer mer enn en av fire at en kvinne ikke trenger å dekke hodet i det offentlige.

Undersøkelsen behandlet spørsmålet om kvinners klesstil som visuell preferanse. Hver respondent fikk et kort som kunne fem ulike hodeplagg, pluss en ikke dekket kvinne. Respondentene ble så bedt om å velge kvinnen som de så mest sømmelig og passende kledd.

Greit med å vise ansikt
Et flertall av respondentene foretrakk figur nummer 4, av en kvinne hvis hår og ører var helt dekket av en hvit hijab, men hvor ansiktet var fullt synlig. 57 prosent av de spurte i Tunisia, 52 i Egypt , 45 i Tyrkia og 44 i Irak sa ja til dette alternativet. I Irak og Egypt var alternativ nummer 3, en mer dekkende og konservativ svart hijab, nest mest populært.

Blant pakistanske respondenter var det sterkt splittet (31 kontra 32 prosent) mellom figur nummer 3 og figur nummer 2, en niqab som eksponerer bare øynene, mens nesten en firedel (24 prosent) velger figur nummer 4 . I Saudi- Arabia foretrakk et klart flertall nummer 2, mens 11 prosent gikk for den heldekkende burqaen.