Afrikansk øy blir en del av EU

Øya Mayotte som tilhører Komorene har nå blitt en del av EU-territoriet. Øya ligger i Indiahavet mellom Madagaskar og Mosambik.
Foto: Flickr
Tropeøya Mayotte, som geografisk tilhører øygruppen Komorene, er nå blitt en del av EUs territorium. Dette skjer på tross av protester fra staten Komorene og Den afrikanske union, som ikke anerkjenner fransk overhøyhet over den potensielle turismeperlen.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Ved nyttår ble EUs territorium offisielt utvidet med 374 kvadratkilometer, og unionen fikk 212.000 nye innbyggere. Det er det franske oversjøiske departementet Mayotte, som ligger i Indiahavet mellom Madagaskar og Mosambik, som er blitt en del av EU etter en lengre prosess, skriver kureren.no.

Da Komorene i 1975 ble uavhengig av Frankrike, stemte befolkningen på øya Mayotte mot selvstendighet og for fortsatt tilhørighet til Frankrike. Dette har aldri blitt akseptert av Komorene og Den afrikanske union (AU), som mener at Mayotte er en nyttig del av Komorene. 

Gang på gang har øyboerne stemt for å fortsette å være franske, samt å styrke sin integrasjon i den franske republikken. I en folkeavstemning i 2009, stemte hele 95,2 prosent av øyboerne for å bli en oversjøisk kommune i Frankrike, noe som i praksis betyr mindre selvstyre, men også fullstendige rettigheter som franske borgere. Dette ble gjennomført i mars 2011.

En del av EU-territoriet
Nå manglet kun integreringen i EU for at Mayotte skulle bli en likeverdig fransk kommune. Hittil har Mayotte hatt status som et oversjøisk land innenfor EU-systemet, på linje med franske kolonier som Ny-Caledonia og Fransk Polynesia, og med litt sterke EU-tilknytning enn britiske kolonier som Caymanøyene og Falklandsøyene. Blant annet har EUs tollunion og det meste av EU-lovverket ikke vært gyldig på Mayotte.

Fra 1. januar er Mayotte derimot del av EU-territoriet, EU-lovene er med noen få unntak i kraft og tollunionen gjelder også. Det viktigste unntaket fra andre EU-territorier er at Mayotte ikke omfattes av Schengen-avtalen – selv om innbyggerne har franske EU-pass og selv kan reise fritt i unionen – og at øya på linje med Kanariøyene får ha lavere momssatser enn ellers i unionen.