– Toppledelsen i SD tvang frem nytt parti

 
Foto: Skjermdump/hd.se
Utestengte og misfornøyde eks-medlemmer i Sverigedemokraterna har nå dannet Framstegspartiet.

Framstegspartiet ble i løpet av helgen grunnlagt av et 20-tallspersoner på et hotell i Jönköping, skriver tidsskriftet Expo i sine hjemmesider.

Historisk eksisterte et parti fra 1968 frem til 2006 (fra og med 1991 og 1998 gjennom ulike allianser på ytre høyre) med samme navn.

Ifølge tidsskriftet har tidligere medlemmer i Sverigedemokraterna i lang tid har mobilisert for å danne et nytt parti, og kontaktet både uavhengige politikere og misfornøyde SD-ere rundt om i landet. Planen har vært å danne lokallag i flere kommuner. 

Tatt i forsvar av gammel partifelle
Talsperson for Framstegspartiet, Tomas Olsson (bildefaksimilet), har i årevis vært en aktiv politiker for Sverigedemokratenes lokallag i Bjuv, en kommune hvor SD har vært en av de sterke partiene.

Opprettelsen av det nye partiet, som vil bli en konkurrent til SD, har vært preget av sterke meningsforskjeller. Likevel går Allan Jönsson, SDs sterke mann i Bjuv, ut til Olssons forsvar. Jönsson sier bakgrunnen for at Olsson og andre eks-SD-politikere grunnla Framstegspartiet er at den lokale foreningen i Bjuv ble overkjørt av Sverigedemokratenes landsstyre når sistnevnte ville stille til kommunevalg.

– Vi i Bjuv hadde gitt klarsignal til dette, men partiet sentralt satte en stopper, sier Jönsson til expo.se. 

Hvordan er forholdet mellom din lokalforening i Bjuv og Sverigedemokratene sentralt?

– Vi føler oss helt klart hemmet og utsatt for detaljestyring, noe jeg synes det er fryktelig.

Mindre fokus på innvandring
Olsson har til Helsingborgs Dagblad uttalt at Framstegspartiet vil føre en politikk som likner Sverigedemokratenes, men uten samme fokus på innvandring.

Sverigedemokratene pressesjef, Martin Kinnunen, velger selv å avfeie det nyopprettede partiet. 

– Vi har ikke satt oss inn i eller hatt noe som helst grunn til å være interesserte i dette. Hvis Jönsson kritiserer vår sentrale organisasjon for deltaljestyring så kan vi heller ha en diskusjon med han om hva han oppfattet som et problem, sier Kinnunen.