Britisk borger = visumheldiggris

 
Foto: Chris Fleming
Å ha et britisk pass gir tilgang til visumfri reise i 173 av verdens 190 suverene stater. Afghanere derimot, kan regne med visumfrihet kun til et tjuetalls land.
0Shares

Sammen med finske og svenske borgere er innehavere av britiske pass blant de mest priviligerte i verden når det gjelder adgang til visumfrihet, viser 2013-versjonen av Henley & Partners Visa Restrictions Index, en undersøkelsen som måler ulike nasjonaliteters reiserestriksjoner og bevegelsesfrihet.

Ni av de ti landene med mest positiv visumindeks er EU-medlemmer: Tyskland, Danmark, Luxembourg, Belgia, Italia og Nederland. USA er som eneste ikke-EU-land en av få med høy visumindeks. Norge delte en sammenlagt fjerdeplass sammen med Canada.

Gamle og nye EU-stater
Undersøkelsen viser også et stort gap i visumfrihet mellom de opprinnelige og de nye EU-statene som ble med etter utvidelsen, og mellom de sistnevnte. Ungarere har større visumfriadgang enn rumenere og bulgarere. Nederst blant Europarådsmedlemmene ligger Ukraina (52. plass)

Av land utenfor Vesten (samt Australia og New Zealand) ligger Singapore (på sjetteplass) og Sør-Korea (på sjuende) høyest. Borgere fra land som Brasil, Tyrkia og Sør-Afrika får også stadig mer visumfrihet, og ligger foran land som India, Kina.

Konfliktområder og tidligere konfliktområder har som regel høy visumrestriksjon. Egypt (79. plass), Libya, Sør-Sudan og Syria (alle på 87.), Sri Lanka (88.) har alle høye visumrestriksjoner. Nederst på listen ligger Somalia og Pakistan (begge på 91.) Irak (92.) og Afghanistan (93.). Borgere fra sistnevnte land har kun visumfri reise til 28 land i verden.

Linken til illustrasjonsbildet.

Her er hele oversikten