Krever erstatning for slavehandel

Karibiske ledere ønsker erstatning for slavehandelen som foregikk i 500 år. Sammen med en rekke europeiske land, risikerer Norge å måtte betale miliard-erstatning for de type sporene som slavehandelen etterlot
Foto: Flickr
14 ledere fra de karibiske øyer møttes på øya St Vincent for å diskutere hvordan blant annet Norge, Danmark og Storbritannia kan stilles til ansvar for slavehandelen som foregikk for over 200 år siden.  
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Karibiske ledere støtter en handlingsplan for søke erstatning for slavehandelen som varte i 400 år, skriver The Times.

Der skal det legges fram en rapport med en ti punkts handlingsplan. Handlingsplanen skal skissere hvordan lederne på de karibiske øyer juridisk kan kreve en formell beklagelse og erstatning for slavehandelen.

I følge den britiske avisen er det snakk om et krav om erstatning på flere hundre millioner pund fra de europeiske regjeringene.

I tillegg til Norge, Danmark og Storbritannia er også Frankrike, Portugal, Nederland og Sverige på den karibiske komiteens liste over tidligere koloniherrer, skriver VG.

Søker erstatning fra tidligere koloniherrer
Da Norge var en dansk koloni var nordmenn involvert i slavehandel på de karibiske øyer. Den dansk-norske slavehandelen foregikk fra omlag 1670 til 1802, ifølge Wikipedia. Nærmere 100.000 slaver skal ha blitt fraktet over Atlanterhavet ombord på danske og norske skip.

Flere karibiske øystater vedtok i juli i fjor å opprette egne nasjonale komiteer for erstatning. Deres oppgave var å etablere moralske, etiske og juridiske saker for å søke erstatning fra tidligere europeiske koloniherrer.

Erstatningen skal være kompensasjon for folkemord på innfødte, oversjøisk slavehandel og rasistisk system for handel, skrev det karibiske sekretariatet, Caricom i en pressemelding i desember.

– Mer enn ti millioner afrikandere ble stjålet fra sine hjem og transportert med makt til Karribien som gjenstander og eiendom for europeere. Denne transatlantiske slavehandelen er det største tvangsmessige forflytningen i menneskehetens historie, heter det i rapporten ifølge den britiske avisen.

Hvis ikke de juridiske klagene fører til forhandlinger med Norge og de andre landene, vil de ta saken Den internasjonale domstolen i Haag.