Amnesty: – Europa klarer ikke å beskytte romfolket

Slik ser det ut på stedet i St. Ouen i Paris der den tidligere rom-leiren sto og ble fjernet med makt. Tvangsflytting, ifølge en ny Amnesty-rapport.
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
Europeiske stater lykkes ikke i å beskytte rom-samfunn mot vold, mener Amnesty International.
0Shares

En rapport, utgitt i går i anledning rom-folkets dag, hevder mange av de 10-12 millionene rom som bor i Europa møter “daglig trussel om tvangsflytting, trakassering fra politiet og voldelige angrep”, skriver VG Nett.

Amnesty mener at noen europeiske ledere legger skylden på romfolket for at de sliter med å bli integrert i samfunnet i stedet for å erkjenne at de har mislyktes i å sikre romfolks menneskerettigheter.

– Mange av Frankrikes 20.000 romer lever i ekstrem fattigdom i provisoriske bosetninger med liten eller ingen tilgang til grunnleggende tjenester, som vann og sanitærtilbud, og i konstant fare for tvangsflytting.
Også i Hellas har politiet gjennomført om lag 1.130 operasjoner i rom-bosetninger over hele landet i løpet av de første ni månedene i fjor, ifølge Amnesty.

Oppfordrer EU
Amnesty oppfordrer både nasjonale myndigheter og EU til å forplikte seg til å få bukt med volden mot romfolket. For eksempel kan man sikre at myndighetene etterforsker forbrytelser mot romer, og at politifolk som kan ventes å komme i kontakt med ofrene, får tilstrekkelig opplæring. Organisasjonen ber også landene slutte med tvungne utkastelser.

– EU har vært tilbakeholden med å utfordre medlemslandene til å få bukt med den altfor synlige, systematiske diskriminering av romfolk, ifølge rapporten.