In å være svart i Japan

Hina fra Tokyo synes at den afroamerikanske stilen er fin. Som andre B-stylers hører hun på hiphop og bruker klær som er inspirert av den amerikanske hiphopkulturen
Foto: Desiré van den Berg
Den amerikanske kulturen strekker seg til alle verdens hjørner. Blant ungdommer i Japan er stilen kjent som B-style, og har mottoet  "Black for life". Stilen hedrer særlig afroamerikansk kultur. 
0Shares
Avatar
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Den nederlandske fotografen Desiré van den Berg har i syv måneder reist til forskjellige steder i Asia. I Hong Kong treffer hun 23 år gamle Hina som er tilhenger av livsstilen “B-Style”. Mottoet til tilhengere av denne livsstilen er “Black for life”. I butikken hun jobber i, selger hun produkter som fremmer den “svarte” hiphopkulturen.

– Hina prater bruker engelske ord når hun snakker med B-style-vennene sine, men hun prater ikke engelsk flytende. Et eksempel er at hun avslutter setningene sine med “man” eller at hun bruker banneord som “motherfucker” på en spøkefull måte, forteller Van den Berg til det Kanada-baserte bladet Vice.

En subkultur
Japan har flere subkulturelle fenomen som fester seg hos ungdomsgenerasjonen. B-style er sammensatt av ordene Black og Lifestyle, som er knyttet til den afroamerikanske livsstilen. Stilen omfavner den afroamerikanske musikken, moten og dansestilen.

Van den Berg forteller at B-style-kulturen har en nokså liten gruppe tilhengere. 

B-style eller Black for life er en subkultur som tar for seg den amerikanske hiphopkulturen. For B-stylers er det normalt å bruke solarium for å få en mørkere hudfarge.
Foto : Desiré van den Berg

– B-style er ikke så synlig på gata. Man må virkelig lete etter det. Ifølge Hina var det mer populært for noen år tilbake – nå er det bare noen blodfans i hver by. Kanskje det til og med er for lite for å kalles en subkultur, sier fotografen. 

Hina har egentlig blek hud, men får en mørkere hudtone ved hjelp av solarium og mørk foundation. Som B-style-tilhenger hører Hina på hiphop-musikk og fikser håret i afrikanske salonger for å få fletter eller krusete hår. Dessuten har Hina mørke kontaktlinser som får øynene til å virke større enn de er. 

Tilstelninger
I Japan er det oppfattet som uhøflig å stirre på andre folk, derfor kan man gå ubemerket på gata. Foreldrene til Hina har akseptert stilen hennes, og moren tror at datteren er i en fase i livet sitt. Til tross for at landet høster folk med forskjellige kulturell tilhørighet, lever alle side om side.

Når B-stylere samles, deler de musikk, dans og motetips. Selv om det er flest japanere som kommer til arrangementene, bruker ungdommene amerikansk slang når de prater. Van den Berg var tilstede under en av tilstelningene, og det forsterket inntrykket av kulturfenomenet. Selv om det ikke er mange som åpenlyst misliker stilen, er reaksjonene tydelige på nett. 

– Reaksjonene er likevel synlige i kommentarfeltene på YouTube. Det er mange som mener at adopsjonen av den afroamerikanske kulturen er feil. Hina er imidlertid ikke klar over dette, forteller Van den Berg.

Opprinnelig publisert våren 2014.