Tyskland trenger 400.000 innvandrere i året, mener arbeidsetatsjef

Tyskland er i ferd med å gå tom for arbeidere.
Foto: Pixabay
For å dekke inn mangelen på arbeidskraft, trenger Tyskland 400.000 innvandrere med de rette kunnskapene hvert år, sier sjefen for landets arbeidsetat.

– For meg handler ikke dette om asyl, men om målrettet innvandring for å tette hullene i arbeidsmarkedet. Fra omsorg og airconditioning til logistikk og akademikere – det kommer til å være mangel på faglært arbeidskraft overalt, sier Detlef Scheele til Süddeutsche Zeitung. Han leder den statlige arbeidsetaten BA, men var tidligere politiker i SPD, det tyske sosialdemokratiske partiet.

Han avfeier eventuell motstand mot å bruke innvandring for å løse mangelen på arbeidskraft.

– Du kan stille deg opp og si: «Vi vil ikke ha utlendinger». Men det er ikke sånn det fungere. Faktum er at Tyskland er i ferd med å gå tom for arbeidere, sier Scheele.

Den demografiske utviklingen tilsier at det i løpet av året vil være 150.000 færre mennesker i typisk yrkesaktiv alder, sier han og legger til at det blir enda verre i årene som kommer.

– Tyskland kan bare løse problem ved skolering av ufaglærte og grupper som mister jobben på grunn av den teknologiske utviklingen, ved å la kvinner som jobber ufrivillig deltid, jobber mer, og fremfor alt ved å hente innvandrere til landet, mener arbeidsetatsjefen.

Han sier problemet med manglende arbeidskraft blir en viktig oppgave å løse for regjeringen som skal lede landet etter høstens valg.