– Sosiale medier har satt antirasismen tilbake

Lord Herman Ouseley har kjempet for etnisk likestilling i fotballen siden 90-tallet, og er bekymret for rasismen på sosiale medier.
Grunnlegger av Kick It Out, Lord Herman Ouseley, sier mange av fortidens feil gjentas på etnisk diskriminering, tre tiår etter at organisasjonen ble dannet.
21Shares

Ouseleys memoarer, Belonging, utgis i løpet av måneden, og omfatter blant annet flere tiårs innsats for etnisk likestilling.

Ouseley startet sin karriere som lokalpolitiker i 1963, vært sjef for Greater London Council ‘s Ethnic Minority Unit på 80-tallet og leder og administrerende direktør i Commission for Racial Equality fra 1993 til 2000. I 2001 ble han adlet for sin innsats i organisasjonsliv.

Han har også bemerket seg for sin innsats mot rasisme i fotballen, og var en av grunnleggerne av Kick it Out, en internasjonalt anerkjent anti-diskrimineringsorganisasjon.

Gjentar gamle feil

I et intervju med INews forteller han om problemene han opplevde som minoritetsperson på britiske fotballarenaer, og hvordan svarte spillere ble behandlet for flere tiår siden.

– Spillerne måtte oppleve og takle overtramp og trakassering, både fra eget lags supportere og motstanderne, ofte uten inngrep som kunne forhindre eller stoppe rasistisk oppførsel. Spillerne som utfordret eller reagerte mot slik oppførsel, endte ofte med å selv bli straffet. Svarte fans elsket fotballen, men de få som deltok på kamper måtte holde hodet nede og tåle rasismen som fulgte rundt det å gå på kamp.

Ouseley opplevde selv truende og rasistisk oppførsel, og trekker sterke paralleller med dagens situasjon på sosiale medier.

– Noe av det avgjørende er at vi som samfunn ikke innrømmer at rasistisk trakassering er et problem, slik det er med sosiale medier nå.

Han er likevel positiv til institusjonelle endringer som har skjedd i britisk fotball de siste årene.

– Heldigvis viser nåværende og neste generasjon fotballspillere tegn på at de ikke vil forlate noe av dette uimotsagt, og vil at myndighetene skal iverksette tiltak nå.