EU vil ha «tyrkisk løsning» for afghanske flyktninger

EUs fellesuttalelse om Afghanistan-situasjonen er viktig for å unngå en migrasjonsbølge, sier justisminister Monica Mæland.
Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
EU vil gi støtte til Afghanistans naboland for at de skal ta seg av flyktningene etter Talibans maktovertakelse. Slik skal en flyktningbølge til Europa unngås.

EU-landene kom fram til en felles uttalelse etter det ekstraordinære innenriks- og justisministermøtet tirsdag. Justisminister Monica Mæland deltok for Norge.

– Uttalelsen er knyttet til viktigheten av å unngå en migrasjonsbølge, sier Mæland til NTB like etter at møtet i Brussel var avsluttet.

Selv om EU-landene er bekymret for situasjonen i Afghanistan, er det samtidig viktig å hindre at mennesker forsøker å ta seg til Europa fordi det bidrar til å bygge opp smuglervirksomhet og setter flyktninger i fare, mener Mæland. Dessuten er det viktig å forhindre at mennesker som ikke trenger beskyttelse, legger ut på reise.

Sikkerhet var også et viktig tema på møtet.

– Vi må unngå at terrorister tar seg inn til Europa. Det ble diskutert viktigheten av at alle land benytter biometri og dokumenter slik at man kjenner identiteten til dem man henter, sier Mæland.

I stedet blir det en løsning lik den EU fikk til med Tyrkia i forbindelse med flyktningkrisen i 2015. Da fikk Tyrkia milliarder i støtte for å ta seg av flyktningstrømmen fra nabolandet Syria.

EU lover å jobbe med FN og internasjonale aktører for å sikre tryggheten til de afghanske flyktningene.

Men det legges også stor vekt på behovet for å beskytte EUs grenser mot en ny flyktningbølge. I uttalelsen slår EU fast at unionen vil styrke samarbeidet med tredjeland, særlig Afghanistans naboland, mot at de tar seg av store mengder flyktninger.

– EUs mål må være at folk blir værende nær hjemlandet, sa Tysklands innenriksminister Horst Seehofer før møtet ifølge AFP.

– Den tyrkisk-syriske modellen har fungert godt for flyktningene. Frankrike vil be om at denne modellen blir brukt på Afghanistan, sier Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin.

Luxembourgs utenriks- og immigrasjonsminister Jean Asselborn erkjente at det ikke var stemning for en felleskvote, men sa også at Luxembourg ville blokkere en uttalelse hvis ikke den inneholdt sterke løfter om beskyttelse av de mest sårbare.

– EU er bygget på verdier. Målet må ikke være å stenge grensene og organisere returneringer, men å gi sårbare mennesker håp, sier Asselborn.

Seehofer sier imidlertid at Asselborn og hans meningsfeller bør ha forståelse for de store EU-landene som tar inn flest flyktninger.