Fotball-VM til folkets disfavør

En stor delen av befolkningen i Brasil bor i fattige favelaer, som ikke vil tjene noenting på årets fotball-VM. Bildet viser favelaen Rochinha i Rio de Janeiro.
Foto: Flickr
Organisasjonen Folkets VM er en protestbevegelse som bruker fotballen til å demonstrere mot det offisielle verdensmesterskapet som arrangeres i Brasil i sommer.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Vi føler oss så maktesløse. Vi må klare oss med smuler. Alt blir dyrere og vi må leve av almisser. Samtidig øser de ut penger til VM, sier favelabeboer Solange Santos til NRK med en stemme som dirrer av forbitrelse.

Copa popular – eller folkets VM, er et initiativ som har fått mye oppmerksomhet i mediene i Brasil. Ideen er å gi en stemme til dem som opplever fotball-VM som et overgrep mot deres liv og hverdag, sier en av initiativtakerne, Eduardo Tacto.

– Du kan gjerne kalle det “ofrenes VM-turnering” – en støtte til dem som er direkte rammet av VM-arrangementet. Det kan være folk som mister inntekten sin fordi FIFAs sponsorer har enerett på alt salg i området rundt mesterskapsarenaene, eller mennesker som har fått rasert sine boligområder for at det skal bli plass til nye anlegg og ny infrastruktur, sier han.

Vil ikke stanse protester
“Folkets VM” støttes også av mange som ikke direkte rammet av arrangementet:

– Veldig mange ønsker en annen type fotball-VM enn dette glatte, pengestyrte FIFA-arrangementet. Folk vil ha en fotballfest med mer folkelig deltakelse, mer lokal kultur, mer åpenhet og mindre korrupsjon, sier initiativtakeren Eduardo Tacto.

En annen støttespiller for Folkets-VM, Maria Socorro, kommer fra den fattige bydelen Indiana. Der satte myndighetene i gang et prosjekt for å fjerne et stort slumområde for å gi plass til moderne boliger. 

– Folk i favelaen ble tilbudt penger for å flytte, og noen familier tok imot tilbudet. Jeg ville heller sett at man brukte penger på å gjøre det bedre her. Hvorfor må man fjerne favelaen? spør hun oppgitt.

Aksjonistene ser heller ingen grunn til at protestene mot VM-arrangementet skal stanse.

– Vi er ikke imot fotball-VM, men måten dette gjøres på. Vi ser bare en enorm sløsing med penger, store forsinkelser og vi ser at de eneste vinnerne etter dette arrangementet blir FIFA og dets sponsorer, sier initiativtakeren til NRK.