Islamistisk-inspirert terrorangrep i New Zealand

Sju personer på et supermarked i Auckland ble angrepet med kniv av 32 år gamle Ahamed Aathill Mohamed Samsudeen fredag.
116Shares

Gjerningsmannen ble skutt og drept på stedet av politispanere som hadde skygget ham kontinuerlig siden juli. Statsminister Jacinda Ardern sier mannen var inspirert av den ytterliggående islamistgruppen IS.

Tilstanden er kritisk for tre av de skadde, mens ytterligere én person beskrives som alvorlig skadd, ifølge nødetatene. Videoopptak viser folk som løper ut av butikken i panikk. På opptakene kan man høre folk rope at det er «noen med kniv der inne», før man hører lyden av politiets skudd.

– Det som skjedde i dag, var avskyelig, det var hatefullt, det var galt, sier statsminister Jacinda Ardern. Hun sier mannen som angrep, var en IS-inspirert srilankisk statsborger som kom til New Zealand i 2011.

Var forsøkt utvist

En rettslig ordre som hadde hindret offentliggjøring av mannens navn og innvandringsstatus, ble opphevet søndag.

Ardern sier at innvandringsmyndigheten INZ hadde forsøkt å utvise mannen, som hadde statsborgerskap fra Sri Lanka, siden 2018.

I 2016 havnet mannen i politiet og innvandringsmyndighetens søkelys da de ble gjort oppmerksom på opplysninger som tydet på at mannens flyktningstatus var gitt på uriktig grunnlag.

Flyktningstatusen ble opphevet i 2019 og han skulle sendes ut av landet, men mannen anket utvisningsvedtaket.

Mannen ble ansett som «beskyttet person» som følge av statusen fra landet han hadde reist fra, og som følge av den antatte behandlingen han ville få der hvis han ble sendt tilbake.