Internasjonale medier om det norske tiggeforbudet

Nøden tilkaller tiggingen: utenlandske tiggere kommer til Norge fordi de ofte er i svært sårbar situasjon i hjemlandet, går det frem i ny rapport.
Foto: Sindre Sverdrup Strand
Hva har man i den siste tid har skrevet om det foreslåtte kommunale og nasjonale tiggeforbudet i Norge? Her er noen saksede sitater.
0Shares

– Tiggeforbudet sees på som en løsning på lommetyveriproblemet. Antall lommetyverier er angivelig så høyt som i Berlin, mens Oslo har en syvendedel av befolkningen i den tyske hovedstaden.

Agence France-Presse

– Fattige mennesker i Norge og Europa spør andre mennesker om pengehjelp som en siste utvei. Jeg synes det er veldig rart at vi nå gjør dette ulovlig.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad til The Local

– I de siste årene har vi sett en økning i tiggere i mange byer og tettsteder i Norge. Vi er sterkt bekymret for sammenhengen mellom strømmen av tiggere fra utlandet og organisert kriminalitet.

Statssekretær i Justisdepartementet, Himanshu Gulati (Frp) til Financial Times.

– Enkelte er overbeviste om at tiggere gjør dette som et yrke, og at aggressiv tigging er straffbart som en ordensforstyrrelse. Fremskrittspartiets politiske motstandere har sammenlignet tiggeforbudet med det 200 år gamle grunnlovsparagrefet som hadde som å holde jødene ut av Norge. Snarere enn å være et praktisk trekk, bekrefter tiggeforbudet forvirrelsen og empatimangelen hos dette partiets kjernevelgere.

Forfatter, skribent og samfunnskommentator Leonid Bershidsky til amerikanske BloobergView.

– Norske populister vil fremme tiggeforbud, opposisjonen sier loven retter seg spesielt mot tilreisende romanifolk.

Artikkelingress på nettstedet romea.cz, et tsjekkisk aktualitets- og nyhetsmagasin som er rettet mot landets rom-minoritet.