“Strandniqab” siste skrik i Kina

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Kinesiske kvinner har i sommer gått drastisk til verks for å beskytte ansiktet og holde hudfargen lys i varmen.

I Kinas østlige strandby Qingdao har oppfinnsomme kvinner lansert den såkalte “facekini”. Et slags heldekkende ansiktsplagg som kan minne mye om ansiktsmaskene til tegneseriefiguren Spiderman og profesjonelle fribrytere. Kun øynene kan skimtes, mens resten av ansiktet dekkes, skriver BBC News.

For selv om sommeren er svært varm i Kina, så er sommerbrunfargen ikke så veldig populær sammenlignet med i Europa og den vestlige verden ellers.

Kinesisk tv reklamerer daglig for blekeprodukter, og hvit hud sees på som vakkert. Og mens europeere og nordboere elsker å sole seg, unngår kineserne (og da særlig kvinnene) bevisst å bli solbrente.

Trendemne på sosiale medier
Facekini har også tatt av som diskusjonstema på det populære sosiale nettverket Weibo, Kinas svar på Facebook.

En bruker forklarer at hvit “rosenrød” hud  i flere århundrer har hatt en positiv konnotasjon blant kineserne.

– Hvit hud har alltid vært forbundet med klassisk skjønnhet. Jenter oppvokst i velstående familier hadde råd til å holde seg innendørs og borte fra hardt arbeid, og den hvite huden var et tegn på deres privilgerte stilling i samfunnet.

Spørsmålet er: kan facekini også bli en slager på strandene i Monte Carlo, Karibien, eller på Huk, når gradestokkene igjen kryper opp om ni måneder i våre nærmeste breddegrader?