FN ut mot journalistdrap

 
Foto: Skjermdump/YouTube
FNs generalforsamling har erklært 2. november som den internasjonale dagen mot straffefrihet for forbrytelser mot journalister. 

Ifølge sjefen for UNESCOs kommunikasjon og informasjonprogram i Kinshasa, Joseph Potopoto (bildet), kommer beslutningen som følge av at minst 600 journalister har mistet livet i løpet av det siste tiåret på verdensbasis. Ofte skjer dette i forbindelse med dekning i konfliktområder.

– Nå har vi plass en historiske resolusjon som fordømmer alle former for angrep og vold mot journalister og medier, sier han til unesco.org. 

Han mener resolusjonen bør tas som en oppfordring til alle FNs medlemsland om å gjøre alt det de kan for å forebygge vold mot journalister.

– Stater bør være sitt ansvar bevisst, og bringe for retten de som er ansvarlige for slike voldsforbrytelser.

Kidnappinger, drap og trusler
Resolusjonen mot straffefrihet for forbrytelser mot journalister ble først lansert i desember 2013 gjennom FN-systemet.

Tidligere i år i anledning verdensdagen for pressefrihet, konstanterte FNs generalsekretær, Ban Ki Moon at pressefriheten brytes daglig på verdensbasis.

– Journalister kidnappes, fengsles, bankes opp og til og med blir drept på grunn av jakten på fakta og sannhet som enkelte opplever som ubehagelig, uttalte han til un.org.