Vil rehabilitere danske Syria-farere

Flere personer som reiste fra Danmark til Syria for å krige har nå vendt tilbake og får hjelp i et nytt prosjekt. En av forløperne til IS var gruppen som kalte seg Al-Qaida i Irak. De utførte blant annet bombeangrep i Irak (bildet)
Foto: Wikimedia Commons
I Århus satser man på en "myk" fremgangsmåte som skal sørge for at eks-krigere fra Syria og Irak får omsorg og muligheten til å gjenoppta studier og jobb.

Et nytt prosjekt, som er et samarbeid mellom velferdsinstitusjoner og politiet i Århus, Danmarks nest største by, tilbyr hjemvendte krigere for IS og andre grupper behandling for krigsskader og traumer, samt hjelp til å finne jobb eller fortsette med studier. Det skriver Al Jazeera.

Steffen Nielsen, rådgiver for kriminalitetsforebygging og medlem av en tverretatlig gruppe mot radikalisering og diskriminering i Århus sier myndighetene tar en “myk” tilnærming og at de i dag hjelper mellom 10 og 15 personer som har vendt hjem fra Syria.

– Vi tar faktisk imot dem med åpne armer. I motsetning til i England hvor du kan risikere å bli sperret inne en uke mens de finner ut av hvem du er, sier vi: “Trenger du hjelp”, forklarer Nielsen til Al Jazeera.

Han forteller til nyhetskanalen at mange vender desillusjonerte tilbake til Danmark. 

– De trodde de skulle ned og kjempe for en god sak. Og det de fant var bøller som halshugger kvinner og barn og voldtar og dreper folk, og alt stinker og du har diaré på grunn av drikkevannet og det er egentlig ikke den store kosmiske kampen for al-Sham som du forestilte deg.

Prosjektet med rehabilitering er fremdeles nytt, og metodene er ikke vel utprøvd ennå, innrømmer Nielsen, som likevel mener de allerede har gode resultater å vise til. Mehdi Mozaffari, som forsker på islamisme ved Århus universitet, har også tro på programmet, men mener at det ennå ikke gjøres nok i Danmark for å ivareta dem som vender hjem.