Svensk veivalg

Opplever asylsøkerboom: svenskene har sålangt i løpet av de første seks månedene i 2011 fått tre ganger så mange asylsøkere enn Norge.
Foto: Lars Landström
– Valget i Sverige er et verdivalg som aldri før. Et valg som handler om medmenneskeligheten, om folkesjela, mener kommentator i Romsdals Budstikke, Britt Arnhøy.
0Shares

I kveld vil altså flere millioner svensker går til urnene for å bestemme om den sittende borgerlige alliansen til statsminister Fredrik Reinfeldt får sitte åtte år til, eller om sosialdemokraten og lederen for landets rødgrønne opposisjon Stefan Löfven får tilliten til å skape en ny regjering.

Arnhøy sikter til i sin kommentar at det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna har en oppslutning på ti prosent på meningsmålingene og ligger an til å bli Sveriges tredje største parti.

– Et parti som fra før av har to representanter i Europaparlamentet. Forrige uke avslørte magasinet Expo at en lokal partitopp hadde på seg et armbind med hakekors på fest; en historie som ikke forventes å bidra til frafall i rekkene.

Nisjepartienes, og SDs vekst
Lederartikkelen i Sunnmørspostens nettutgave 09. september sier at valgresultatet kan gi regjeringsskifte, men også en del uavklarte situasjoner ettersom de store partiene sliter med oppslutningen. 

– Nisjepartier som Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna og Miljöpartiet vokser, noe som kan skape kaos i den ærverdige svenske Riksdagen.

Artikkelen viser til at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna kan komme i vippeposisjon.

– Sverigedemokratene går kraftig fram på målingene, men så langt har både de rødgrønne og alliansen nektet å ha noe som helst med partiet år gjøre.  Hovedkonklusjonen er at det meste er svært usikkert i svensk politikk. For et land som fortsatt kjenner godt på etterdønningene etter finanskrisen er politisk kaos de siste svenskene trenger nå, skriver Sunnmørsposten i sin lederartikkel.