Innvandringskritisk parti ble valgvinner

Sverigedemokrater hyller partileder Jimmie Åkesson som holder tale på Södermalm i Stockholm dagen før valget.
Foto: Frankie Fouganthin
Sverigedemokraterna er Sveriges tredje største parti etter valget i går.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet fikk samlet 43,8 – altså langt under 50 prosent av stemmene. Dermed må de samarbeide også med andre partier for å få flertall i Riksdagen.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraternas ble valget vinner. Partileder Jimmie Åkesson feiret et historisk brakvalg. Hans parti, som ingen vil samarbeide med, krever en sterk reduksjon av asylinnvandringen til Sverige.

– Vi har fått en absolutt vippeposisjon, konstaterte Åkesson søndag kveld etter at det var klart at han har støtte fra 12,9 prosent av velgerne.

«I går röstade 781.120 svenskar på Sverigedemokratene».

De konservative Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt har de siste åtte årene skrevet seg inn i svensk politisk historie som en av de mest fremgangsrike borgerlige politikerne.

Hans borgerlige firepartiallianse vant valget i 2006 og ble gjenvalgt fire år senere. Men søndag kveld var det slutt, både for Reinfeldt og allianseregjeringen.

Statsministeren varslet sin avgang både som regjeringssjef og partileder.

Svart dag

Avisa Expressen ga ut avis med svart forside fordi innvandringskritisk parti vant valget i Sverige.
Foto : Faksimile

I går oppfordret avisa Expressen svenske velgere om å si nei til rasisme, og i dag kommer de med en svart forside hvor de bruker tallet på svenske velgere som ikke valgte å gjøre det. Kun noen få ord var i hvitt: «I går röstade 781.120 svenskar på Sverigedemokratene».

I lederartikkelen følges det opp: «Stackars Sverige» er tittelen.

«Sjelden har et riksdagsvalg hatt så mange tapere», konkluderer avisen og peker på tre hovedgrunner: Sverigedemokratenes rekordtall. Statsminister Fredrik Reinfeldts avgang og tap av en fjerdedel av velgerne. Et historisk svak regjeringsgrunnlag for dem som nå skal overta.

Flere innvandrere til Sverige
De siste fire årene har Sveriges innvandringspolitikk vært én av de mest liberale i Europa. Så langt i år har landet tatt imot seks ganger så mange asylsøkere som Norge.

Mens Høyre/Frp-regjeringen i Norge har sagt ja til tusen krigsflyktninger fra Syria, har den borgerlige regjeringen i Sverige åpnet dørene for over 20.000 syrere.

Bakgrunnen er blant annet at avtroppende statsminister Fredrik Reinfeldt for fire år siden bestemte seg for å isolere Sverigedemokraterna politisk. Siden samarbeidende partier ikke vil ta i Sverigedemokraterna med ildtang, har de måttet søke kompromisser til venstre i det politiske landskapet.

 – Siden Reinfeldt leder en minoritetsregjering, så må han samarbeide med Miljøpartiet, som har tvunget fram liberaliseringer i flyktningpolitikken, sier politisk kommentator i Sveriges radio, Tomas Ramberg, til NRK.

Les også: Svenske muslimer oppfordret til ikke å stemme