Supertrent innvandrerkvinne

Arti Lopes er glad i trening, men vet også å nyte livet på andre måter
Foto: Jon Klasbu
Arti Sharma Lopes har i løpet av flere år rukket å delta i et flere titalls konkurranser i bodyfitness rundt omkring i verden.
0Shares

Lopes har blant annet vært Norgesmester i bodyfitness. 

– Jeg er utrolig stolt og rørt av det. Jeg er i team Gymgrossisten og har fått stor hjelp av mine coacher: Bjørgulf Hansen og Thea Eriksen, sier hun.

Hun er gift, har to barn og jobber som systemkonsulent for IT-selskapet Evry. Lopes er opprinnelig fra India og er gift med en mann fra Kapp Verde. 

Bodyfitness: Indiske Arti Lopes gir oss tips til kosthold og trening. Foto: Jon Klasbu
Foto : Jon Klasbu

For at kroppen skal fungere må du tenke på hva du spiser.

– Familien min har alltid støttet og respektert mine valg. Jeg er privilegert som har fått en så flott familie som vil meg og mine det beste. Jeg er en bestemt jente som følger mitt hjerte. Det at jeg er gift med en mann fra et annet land har bare vært spennende og positivt. Vi har blitt en stor internasjonal familie, og det liker jeg! Man lærer så lenge man lever, og dette er med på å berike mitt liv, sier hun.

Nå vil hun bidra til å gi tips om kosthold og livsstil til flerkulturelle kvinner. 

Kostholdstips
– Enkelte synes det er veldig vanskelig komme i gang med trening. Spesielt de som kommer fra en del av verden der kvinner sjeldent mosjonerer, vet ikke nødvendigvis hva de skal gjøre. 

Ifølge Lopes handler det om å prøve seg fram, finne sin treningsform og finne faste dager for trening. Om du har barn, kan du spørre treningssenteret om de har barnepass. 

– Kan du ikke trene på treningssenter, kan du skaffe deg en tredemølle og manualer, og trene hjemme. Jeg vet det er mange som synes det er slitsomt og kjedelig å trene, men for å få  bedre helse er det viktig med fysisk aktivitet. For at kroppen skal fungere må du også tenke på hva du spiser, sier hun.

En liten huskeliste:

Det er bedre å ta seg 30 minutter på treningssenter to ganger i uken, enn to timer hver andre uke. Ett sted må en starte, og det er lurt å begynne rolig.

1. Gå raskt eller sykle før frokost. Dette er med på å øke fettforbrenningen. For nybegynnere er det nok med 45 minutters rask gange. Prøv deg frem, og start med to ganger i uken. Min anbefaling er én time minst fire ganger i uken, dette holder fettnivået nede. Tar du en kopp kaffe før morgentreningen, er dette med på å øke fettforbrenningen. Gå lange turer, da fettforbrenningen starter først etter 30 minutter. 

2. Spis hver tredje time. Det er greit å spise 5-6 måltider om dagen. Måltidene må ikke å være store. Spis ofte, men mindre.

3. Spis mye proteiner og riktig fett! Spis også karbohydrater. Se på baksiden av pakkene og lær deg hva som står der. 

4. Drikk masse vann, for det vil holde deg mett samtidig som du forbrenner maten raskere.

5. Ikke spis mye etter kl. 20.00. Det sies at forbrenningen er høyest på dagtid.

6. Nyt maten og drikk mye vann til måltidet. Ikke spis for fort. Du merker ikke at du er mett før etter cirka 25 minutter.

7. Ikke la deg påvirke av andre eller hva de spiser. Stol på deg selv. Du blir hva du spiser!

FAKTA:

I bodyfitness-konkurranser får man poeng etter følgende kriterier:

– Totalt atletisk utseende.
– Skjønnhet (hår og ansikt).
– Helhetlig utvikling av muskulatur.
– Symmetri og proporsjoner.
– Hud og hudtone.
– Sceneprestasjon (utstråling, posering, gange, og trygghet på scenen).