Vil anerkjenne urbefolkningens rettigheter

Mexicos president Ernesto Pena Nieto deltok på konferansen. Her fotografert sammen med FNs generalsektretær Ban-Ki Moon
Foto: Presidencia de Mexico
Tirsdag 22. september åpnet FN historiens første verdenskonferanse for urfolk i sitt hovedkvarter i New York. Flere av statslederne tilstede kom selv fra land som har flere millioner som tilhører urbefolkningen.
0Shares

Seremonien ble blant annet fulgt av presidentene i Mexico, Chile og Bolivia, Enrique Peña Nieto, Michelle Bachelet og Evo Morales.

I 2010 vedtok FNs generalforsamling å gjennomføre en verdenskonferanse om urfolk i New York i 2014. Konferansen Áltá 2013 i Alta i Finnmark var det internasjonale urfolkssamfunnets forberedelse til verdenskonferansen.

Ifølge professor Noam Chomsky, som er intervjuet av den meksikanske avisen La Jornada, var det viktigste resultatet av konferansen at latinamerikanske land har tatt viktige skritt mot å anerkjenne rettighetene urfolk har til naturen og deres kamp for bærekraftige økonomier som vil dempe verdens ferd mot en miljøkatastrofe. 

På konferansen ble det slått fast at urfolkene i Latin-Amerika teller til sammen 45 millioner mennesker.

Stor, men utsatt befolkning
På konferansen ble det slått fast at urfolkene i Latin-Amerika teller til sammen 45 millioner mennesker, det vil si 8,8 prosent av den totale befolkningen i denne regionen, fordelt på 826 indianske folkeslag.

Ifølge FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika (ECLAC) har Bolivia 6,2 millioner urfolk, som tilsvarer 62,2 prosent av befolkningen, den høyest andelen i Latin-Amerika. 

Brasil har det største antallet urfolk (305), etterfulgt av Colombia (102), Peru (85), Mexico (78) og Bolivia (39). Mange av dem står i fare for å forsvinne fysisk eller kulturelt, for eksempel i Brasil, der 70 folkeslag er i fare. I Colombia og Bolivia er tallene 35 og 13.

Foruten dem, er det anslagsvis 200 andre urfolk som lever i frivillig isolasjon i Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru og Venezuela.

Vekstpotensialet til den indianske befolkningen er større enn andre folkeslag på kontinentet. Urfolkene er yngre og fruktbarhetsratene deres er høyere, selv om de har gått ned i de fem landene med tilgjengelige data de siste årene (Brasil, Ecuador, Mexico, Panama og Venezuela).

Verdenskonferansen ble avsluttet sist tirsdag.