Skriftlærd ut mot IS

 
Foto: binbayyah.net
– Vi må erklære krig mot krig så utfallet vil bli fred, var budskapet fra den anerkjente mauretanske religiøse lederen Sjeikh Abdullah bin Bayyah i sin fatwa mot terrorgruppen.
0Shares

Bin Bayyah regnes som en av de mest innflytelsesrike muslimske ledere og skriftlærde og er en av frontfigurene i nettverket Forum for Promoting Peace in Muslim Societies.

Under et intervju før sin tale nylig i FNs generalforsamling oppfordret han USAs president Barack Obama til å ta et tak mot religiøs ekstremisme, melder National Public Radio.

– Grupper som Islamsk Stat (IS), Boko Haram og Al-Qaeda og deres ideologier vil tilslutt falle sammen hvis man konfronterer og tilbakeviser de ofte nok, sier den 79-år gamle høyt respekterte skriftlærde som bakgrunn på sin fatwa (religiøse forordning) hvor ekstremismen fordømmes.

– Å etablere et kalifat med makt, og ved hjelp av drap på uskyldige sivile er en feiltolking av religiøs doktrine, skriver han videre i fatwaen.

Flere må melde seg på
Bin Bayyah har ingen illusjoner om at en enkelt fatwa vil stoppe volden over natten.

– Folk som IS kommer ikke ute av det blå til å legge ned våpnene og komme til forhandlingsbordet, sier han i intervjuet med National Public Radio.

Han mener derfor det er viktig at så mange skriftlærde som mulig melder seg på i kampen mot ekstremismen, og bruker sin religiøse autoritet.

– Hvis mange nok begynner å løse problemene på idénivået, så vil det ha en innvirkning, ettersom det vil minske effektene av radikalisering blant ungdom, sier Bin Bayyah.

Fatwaer mot islamistiske ekstremister er intet nytt. Tidligere har Utrop blant annet skrevet om trossamfunnet Minhaj-ul-Quran, og deres canadisk-pakistanske leder Tahir ul-Qadri, som i 2010 var blant de første til å komme med en fatwa mot selvmordsbombing og terrorisme.