Obama foreslår flyktningstatus til tusenvis av “ulovlige” barn

En jente med latinamerikansk bakgrunn hilser på Barack Obama
Foto: The White House
66.000 barn uten papirer har blitt anholdt av grensemyndighetene i USA siden oktober 2013. 
0Shares

Det Hvite Hus ba USA utenriksdepartementet tirsdag første oktober om å lage ordning for å gi flyktningstatus til tusenvis av barn fra Honduras, El Salvador og Guatemala som har tatt seg ulovlig inn i USA via grensen til Mexico.

Beslutning ble gjort kjent i et notat sendt utenriksminister i USA, John Kerry, som vurderer å ta inn opptil 70.000 flyktninger på humanitært grunnlag i 2015.

I fjor sommer kjempet president Barack Obama for å stoppe en krise som hadde oppstått fordi titusener av barn fra Mellom-Amerika hadde kommet ulovlig til landet.

I sitt memorandum adressert til Utenriksdepartementet, tildeler Det Hvite Hus umiddelbart 4000 plasser til flyktninger fra Latin-Amerika og Karibia. Tallet er bare en brøkdel av antallet barn som allerede oppholder seg i USA uten papirer.

I september pågrep grensevakter 3129 unge mennesker, de fleste fra Honduras, El Salvador og Guatemala. Siden begynnelsen av oktober 2013 har mer enn 66.000 enslige barn blitt anholdt i det de krysset grensen mellom Mexico og USA.

Ordførerne fra Los Angeles, Chicago, Atlanta og Boston oppfordrer å “vise medfølelse” med de tusenvis av mellomamerikanske barn som den siste tiden har kommet til lokalsamfunn i landet og trenger hjelp og støtte.