Usikker vei videre for Burkina Faso

Palais Kossyam har vært presidentenpalass i Burkina Faso siden 2005. Neste år skal det etter planen velges en ny president etter at Blaise Campaore trakk seg 31. oktober
Foto: Wiki
Landet har fått en midlertidig militærregjering etter flere dagers protester og opprør. Men landets svake politiske partier må kjempe hardt det neste året for å få på plass en demokratisk regjering. 

I det afrikanske landet Burkina Faso protesterte  tusenvis av mennesker i hovedstaden Ouagadougou 29. oktober for å vise sin motstand mot president Blais Campaore. De marsjerte i gatene i byen, og ropte nei til å endre grunnloven, som forbyr presidenten å stille til valg neste år.

Sammenstøt brøt ut da demonstranter prøvde å nærme seg nasjonalforsamlingen. Dagen etter var nasjonalforsamlingen samlet for å ta stilling til president Campaores forslag. Han har sittet ved makten i 27 år.

Trakk seg

Blaise Campaore, president i Burkina Faso fra statskuppet i 1987 til 2014.
Foto : Antônio Cruz
Etter to dagers heftige demonstranter inntok opprørene flere kringkastere, satte fyr på parlamentet og hjemmene til presidentens slektninger. Myndighetene erklærte unntakstilstand. Etter flere timers voldelige protester som krevde tre liv, kunngjorde en talsmann for myndighetene at lovforslaget om å forlenge presidentperioden til Campaore hadde blitt avvist, eller i det minste utsatt. Da opprørene fortsatte sine protester, lovet Campaore å forhandle med opposisjonen. Men han annonserte på tv at han ville fortsette som president. Motstanden stoppet likevel ikke, og Campaore trakk seg da fra makten. Ved hjelp av Frankrike flyktet han til nabolandet Elfenbenskysten.

Stabsjefen, general Traore, lovte nyvalg innen 12 måneder. Han spesifiserte ikke hvem som vil danne den midlertidige regjeringen. Landets grenser ble stengt og statuen av Campaore ble veltet og dratt ned fra sin sokkel. Siden 1999 har det vært seks utbrudd av voldelige protester mot presidenten uten resultat. I forbindelse med opprøret i 2011 beholdt han makten gjennom en kombinasjon av forhandlinger, forsoning og begrenset bruk av makt. Men denne gangen hjalp hans gamle metode ham ikke med å berolige folket.

Delegasjon fra tre land
Etter en maktkamp innad i hæren ble oberst Zida, et ledende medlem av presidentens garde, valgt til å lede landet fram til en etterfølger til den avsatte presidenten kan velges. Han gjorde sine bemerkinger etter et møte med politiske ledere og diplomater i hovedstaden.

– Vi er ikke her for å rane til oss makt eller for å posisjonere oss og styre landet, men for å hjelpe landet ut av denne situasjonen, sa han.

Den Afrikanske Union truet med å ilegge sanksjoner hvis militæret ikke gir avkall på makten innen to uker. Unionen sender Nigerias, Ghanas og Senegals presidenter som delegasjon for forhandle med oberst Zida.

Lederne i antikorrupsjonsbevegelsen Balai Citoyen, som spilte en sentral rolle i demonstrasjonene som tvang Campaore å gå av, hevdet at oberst Zida fortjente tid til å gjennomføre sine løfter. Enn så lenge er landet rolig, selv om mange er skeptiske til hvilken vei Burkina Faso vil ta.

Fakta
Burkina Faso, kjent som Øvre Volta fram til 1984, har en turbulent politisk historie. Mot slutten av 1800- tallet startet franskmennene å kolonisere området.

1960- Landet ble erklært uavhengig fra Frankrike
1966, 1980, 1983 og 1987- Statskupp

I dag er landet konfrontert med økonomiske, sosiale og kulturelle utfordringer.

Kilder: Wikipedia, BBC