Ville ikke svare om innstramninger på innvandringsfeltet

 
Foto: Frankie Fouganthin
Kan en ny leder i Moderaterna få til endringer i svensk innvandringspolitikk? Selv holder Anna Kinberg Batra (bildet) kortene tett.
0Shares

Svensk presse ventet spent på hennes tale og de signaler hun der skulle gi om en eventuell ny kurs i innvandringspolitikken.

Som ventet varslet ikke Kinberg Batra, som ventes å overta formelt som partiets nye leder etter nyttår, noen radikalt ny kurs. Hun vil fortsette den liberale linje partiet har fulgt under Fredrik Reinfeldts ledelse, skriver Aftenposten.

Partiet hennes lekker velgere til de høyrepopulistiske Sverigedemokraterna. Mange av Moderaternas lokalpolitikere mener partieliten i Stockholm må løfte blikket og gi sterkere respons på utfordringene som innvandringen betyr ute i kommunene

Fokus på integrering
Likevel nevnte hun integrering som ett av de første tre punktene partiet nå må levere bedre på.

– I tiden fremover må vi bli flinkere til å besvare de spørsmål velgerne har. Vi må også jobbe hardere for å skape flere arbeidsplasser, for å bedre resultatene i skolen og for å få til en mer effektiv integrasjon der flere innvandrere kommer i arbeid.

Eks-kommentator tror på endringer
Claes Arvidsson, tidligere kommentator og redaktør i Svenska Dagbladet sier selv til NRK at man vil se en endring i innvandringspolitikken.

– At Sverige er sjenerøse, men vi har ikke lagt grunnen for å være det, sa han, med henvisning til problemene kommunene har med å skaffe blant annet bosteder og skoleplass til alle.

Andrej Kokkonen, forsker og doktorgrad i statsvetenskap ved Gøteborgs universitet, tror selv det ikke blir noen endring på kort sikt siden alle partier utenom Sverigedemokraterna har bundet seg så sterkt opp til at de ikke skal la seg presse.

– Men Moderaterna vil kunne endre sin politikk på sikt. For det var de som tapte flest stemmer til Sverigedemokraterna, og det er allerede stemmer innenfor partiet som har tatt til orde for en innstramning.