– Norge må støtte Syriza

Syrizas tilhengere kan juble over gårsdagens valgseier. Nå begynner en vanskelig jobb med å få den greske økonomien på fote igjen.
Foto: Stefano Gabrieli
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Norge bør stille opp med lån til Hellas uten betingelser om kutt eller privatisering.
0Shares

Søndag vant det venstreradikale Syriza valget i Hellas. Nå venter tre dager med intense forhandlinger for å finne en koalisjonspartner.

Så starter den kanskje største utfordringen – nemlig å innfri valgløftet om å reforhandle Hellas' utenlandsgjeld. En løsning ifølge Rødt-leder Bjørnar Moxnes er å tilby lån uten betingelser om kutt og privatisering.

– Nå vil Hellas få behov for finansiering og lån fremover, særlig hvis det går i stå med forhandlingene med EU. Jeg har liten tro på at den sittende regjeringen ønsker å tilby lån til et land som ønsker en annen kurs enn den EU og storbanken dikterer, men i 2017 må vi få det. Frem til det mener jeg at solidariske krefter i Norge og Europa må stille opp for Syriza og det greske folk, sier Moxnes.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Norge må støtte Hellas nye venstreorienterte regjering med lån uten betingelser.
Foto : Ingar Haug Steinholt/Rødt Pressefoto

– Uheldig for Hellas
Finanspolitisk talsmann i Frp, Gjermund Hagesæter, mener Syrizas seier er svært uheldig for Hellas.

– Jeg vil kalle det som nå skjer for en gresk tragedie. Det som skjer er at man nå skaper en ny usikkerhet. Om EU og de som har lånt penger til Hellas skal gi gjeldslette, vil det komme lignende krav fra andre land om å gjøre det samme der, sier Hagesæter til NRK.

Lenken til illustrasjonsbildet.