– Halshogg illojale israelske arabere

 
Foto: Victor Tonelli/OECD
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (bildet) med utspill som vekker sterke reaksjoner.

– Vi har ingenting å gjøre med dem som er imot oss. Vi må ta en øks og hogge hodet av dem, ellers kommer vi ikke til å overleve her, skal Lieberman ha sagt under en valgtale i helgen, melder NTB.

20 prosent av Israels befolkning er arabere, etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948.

Liebermans utspill knapt en uke før valget i Israel har derfor vakt sterke reaksjoner, blant annet fra arabiske Knesset-representanter.

– Lieberman tar til orde for en jødisk versjon av Islamsk Stat (IS), konstaterer Ahmad Tibi fra partiet Ta'al.

– Sjokkerende
Sentrale skikkelser i de palestinske selvstyremyndighetene krever utenriksministeren arrestert for uttalelsene, i tillegg til at andre israelske politikk-topper også reagerer på uttalelsene.

– Sjokkerende. Israels fremste diplomat vifter med en øks over hodene på folk i det landet han representerer. Samtidig snakker han om hvordan verden må kjempe mot negative holdninger til jøder, sier Daniel Shek, tidligere israelsk ambassadør i Frankrike.

Liberman utvandret selv med sin familie til Israel fra det tidligere Sovjetunionen i 1978. Han er grunnlegger og leder av partiet Yisrael Beiteinu, som så å si kun består av jødisk-sovjetiske innvandrere. Partiet er høyrerorientert, sekulært og nasjonalistisk, ofte med valgkampanjer preget av en uforsonlig tone overfor palestinere og israelske arabere.

Under valget i 2009 vant Yisrael Beiteinu 15 seter, noe som var deres beste til da, og partiet ble det tredje største partiet ved Knesset, Israels parlament.

Link til illustrasjonsbildet