Sultkrise blant flyktninger i Hellas

Flere frivillige organisasjoner advarer om en sultkrise i greske flyktningleire.
Foto: Flickr.com
Frivillige organisasjoner er i alarm over økende sult blant flyktninger og asylsøkere i Hellas

Stans i pengehjelpen til asylsøkere, og avslag på matstøtte til flyktninger og avviste asylsøkere skaper en sultkrise i Hellas, advarer 27 frivillige organisasjoner.

I nesten to måneder har opptil 60 prosent av innbyggerne i de greske flyktningleirene på fastlandet ikke hatt tilgang til tilstrekkelig mat.

Etter implementeringen i oktober 2021 av en lov vedtatt i fjor, sluttet den greske regjeringen å tilby tjenester til de hvis asylsøknader har blitt akseptert. Én av fire beboere i disse anleggene er kvinner og to av fem er barn.

Kvinnene i Eleonas-leiren forteller oss at barna deres gråter om natten av sult. Mødre har ikke penger til babymelk, så de blander opp kjeks i vann i stedet, sier Emily Wilson fra Project Elea.

Hjelpeprogram ble avbrutt

En kronisk syk far til tre barn fra Afghanistan sier:

Hvis jeg ikke spiser er det greit, men jeg kan ikke la babyene mine være sultne.

EUs hjelpeprogram ble tidligere administrert av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men ble avbrutt etter at den greske regjeringen overtok føringen i oktober.

Som svar på oppfordringer fra frivillige organisasjoner om å raskt ta tak i situasjonen, ga den greske regjeringen forsikringer om at distribusjonene ville gjenopptas innen slutten av oktober.

En måned senere forblir problemet uløst, og har en ødeleggende innvirkning på asylsøkeres hverdag.

Gjennom både sine handlinger og passivitet skaper den greske regjeringen en sultkrise blant flyktninger og asylsøkere i landet. Det er ulovlig, unødvendig og totalt uakseptabelt at dette skjer i EU, sier Anita Bay, direktør for Redd Barna Europa