Etter 396 år under den britiske tronen blir Barbados republikk

I dag, på landets selvstendighetsdag, blir Barbados offisiellt republikk.
Øy-staten bryter ut av det britiske Samveldet og får kvinnelig president.

I 1966 gikk Barbados fra å være en britisk koloni til å bli en del av det britiske Samveldet. I dag fjerner landet Dronning Elizabeth II som statsoverhode, og Sandra Mason blir landets første president.

Fra før av var Mason guvernør, utnevnt av dronning Elisabeth. Forrige måned ble hun av parlamentet valgt til landets president.

Under talen i midnatt lokal tid sa Mason til flere hundre fremmøtte i en seremoni:

– Tiden er inne for å forlate vår koloniale fortid. Barbadianere vil ha et barbadiansk statsoverhode, skriver Al jazeera.

– En slavebasert økonomi

For de fleste barbadianere er uavhengighet noe de hilser velkommen til, ifølge journalist i Barbados Today og republikk-forkjemper Suleiman Bulbulia.

Historisk var Barbados en av de eldste britiske koloniene i Karibien. Øyas opprinnelige urbefolkning ble ifølge Suleiman utsatt for et folkemord av britene, som erstattet befolkningen på øya med afrikanske slaver

Landets sukkerplantasjer sørget for britisk rikdom, og landets befolkning ble grovt utnyttet under kolonitiden.

– Engelskmennene gjorde Barbados til en slaveribasert økonomi som ble prototypen flere steder i den «nye verden». Landet var kjent som «juvelen i kronen» i Karibien, skriver han i en artikkel i The Guardian.

Kronprinsbesøk under seremoni

Kronarvingen Prins Charles skal til øystaten for å overvære seremonien, ifølge NRK.

Gamle kolonier som Australia og Canada er selvstendige, men har fortsatt beholdt Dronning Elizabeth som statsoverhode.

Storbritannia-ekspert Erik Mustad er spent på om Barbados`skifte av styreform vil inspirere andre Samvelde-stater til å gjøre det samme.

– Flere land som har diskutert den ordningen med at dronningen er statsoverhode ennå. Det henger jo igjen fra gammel imperietid og gjennom samveldet, sier Mustad til NRK.

Organisasjonen Republic, som vil ha ny styreform i Storbritannia, vil tirsdag feire at Barbados blir republikk.

– Barbados gjør ikke bare seg selv en tjeneste, men viser også vei for femten andre samvelderiker, sier administrerende direktør i Republic Graham Smith.