Vil ta opp asylbarnas sak

Asylbarnet Shaimaa Yusuf (10) og hennes familie ble uttransportert til Jemen, som nå er i krig. Bildefaksimilet viser ødeleggelsen hovedstaden Sanaa etter et angrep fra saudi-arabiske jagerfly.
Foto: Skjermdump/YouTube/New China TV
KrF og Venstre har nok av eksempler å ta av i forhandlinger om asylbarn med Høyre og Frp. En av disse er skjebnen til det tvangsutsendte asylbarnet Shaimaa Yusuf (11).

Lørdag ble en familie på ni drept utenfor Jemens hovedstad Sanaa, som følge av Saudi-Arabias krigføring mot houthi-militsens maktovertakelse i landet. Seks av dem var barn.

Ikke langt unna bor 11-åringen, sammen med sin mor og tre yngre søsken. Før familien ble tvangsreturnert i november i fjor, hadde man bodd syv år i Norge.

Fra Jemen forteller Shaimaa til VG at hun aldri har hørt lyden av skudd før, men at hun nå hører det hver natt. Først skjønte elleveåringen ikke hva det var hun hørte.

– Jeg ble veldig redd. Mamma sier det er krig her nå, sier hun på godt norsk.

Shaimaa og familien har ikke flyktet fra det krigsherjede Jemen. Istedet venter de på svar fra norske myndigheter.

Nødt til å få løsning om asylbarna
KrF og Venstre uttalte til VG søndag at de krever et svar på om de lengeværende asylbarna, som står i fare for å bli uttransportert slik Shaimaa og hennes familie ble, vil få saken sin vurdert på nytt denne uken. Hvis ikke står regjeringssamarbeidet i fare.

Situasjonen i Jemen ser foreløpig ut ikke til å bli bedre. Utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at nordmenn som befinner seg i Jemen “oppfordres til å forlate landet”.

Og samtidig som Shaimaa sier til VG at hun bare vil hjem, ber hennes støttegruppe regjeringen om å hente familien til Norge med en gang. Naciye Øzturk, leder for støttegruppen sier at grunnet krigssituasjonen bør familien hentes hjem før en eventuell oppholdstillatelse er på plass.

– Vi håper Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen får ryddet opp i denne saken. Familien bør hentes ut med en gang. Hvis de vill, så kan de få det til. Vi ser jo at utlendinger blir transportert ut fra Jemen hele tiden.