Paven i migrantleir: – Ikke la Middelhavet bli et dødens hav

Pave Frans ber om bedre behandling av migranter og flyktninger.
– La oss stanse dette sivilisasjonens skipbrudd, sa pave Frans da han søndag besøke en migrantleir på Lesvos og refset Europas behandling av flyktninger.

Paven tok seg god tid da han gikk rundt i den midlertidige leiren Mavrovouni og hilste på barn og voksne.

Han poserte for selfier og ga tommelen opp til en gruppe afrikanske kvinner som sang en velkomstsang.

– Vær så snill, la oss stanse dette sivilisasjonens skipbrudd, sa paven om behandlingen av migranter og flyktninger.

Den greske presidenten Katerina Sakellaropoulou og EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas var sammen med ham i Mavrovouni-leiren.

– Besøket hans er en velsignelse, sa asylsøkeren Rosette Leo fra Kongo, som bor i leiren. Hun sa at paven har stor innflytelse og kan påvirke folk til å se annerledes på flyktninger.

Også under migrantkrisen i 2016 dro paven på besøk til Lesvos. Den gang tok han med seg tre syriske flyktningfamilier tilbake til Roma etter et besøk i den omstridte flyktningleiren Moria. Senere er den blitt erstattet av Mavrovouni-leiren.

Senere søndag skulle Frans tilbake til Aten, der han også var dagen før.

Det forrige pavebesøket i Hellas før dette var mer enn 1.200 år tidligere, ifølge nyhetsbyrået AP. Helt siden den store splittelsen i 1054 har det vært et anstrengt forhold mellom Vatikanet og de ortodokse kirkene lenger øst.

Frans og Johannes Paul II har forsøkt å bidra til forsoning med sine besøk i Hellas, der et stort flertall av befolkningen er ortodokse kristne.

Søndag holdt Frans messe for rundt 2.500 mennesker i et konserthus i den greske hovedstaden.