Ber Norge om å fordømme henrettelsene i Iran

Nettverket Iran Human Rights kommer med en sterk fordømmelse av den iranske regjeringens økte bruk av henrettelser i 2014 og i år (Foto: Illustrasjon).
Foto: Flickr.com
Leder i nettverket Iran Human Rights (IHR), Mahmood Amiry-Moghaddam, advarer mot at Norge "lukker øynene for Irans bruk av dødsstraff av politiske hensyn". 

Nettverket mener de har verifiserte opplysninger på at et flere hundretallspersoner har blitt henrettet siden årsskiftet.

Også FN har nylig kommet med sterk kritikk av iranske myndigheters økt bruk av henrettelser, med klar beskjed om at man ser på situasjonen med “sterk bekymring”.

– Vi forventer at Norge, som er blant de land som kjemper for å avskaffe dødsstraff, fordømmer henrettelsene i Iran. Manglende reaksjon fra norsk side kan sende feil signal til både folk og myndighetene i Iran, sier IHR-lederen i en pressemelding.

Foto: Arkiv.
Foto : Iran Human Rights

– Henrettelser har økt dramatisk
Nå er både han og nettverket av eksil-iranere bekymret for at flere hundre av flere tusener dødsdømte fanger kan bli henrettet dersom verdenssamfunnet ikke reagerer.

– Siden Hassan Rouhani ble president i Iran har Irans bruk av dødsstraff vist en dramatisk økning. Samtidig har forholdene mellom Norge (og andre vestlige land)  og Iran blitt stadig bedre. Mens Norge fordømte Irans brudd på menneskerettighetene og særlig bruken av dødsstraff hyppig under Ahmadinejad som president, har reaksjonene på Irans enda større bruk av dødsstraff vært fraværende siden Hassan Rouhani ble president, sier Amiry-Moghaddam.