Norge fordømmer krigshandlingene på Sri Lanka

0Shares

Også miljø- og utviklingsminister Erik Solheim uttrykker uro. 

– Jeg er svært bekymret over situasjonen for sivilbefolkningen som er fanget inne i kampområdene nord i Sri Lanka, sier han i samme pressemelding. 

– Nå må alle ressurser settes inn på å stoppe befolkningens lidelser. Vi mottar meldinger om at tallet på sivile ofre er sterkt økende, og at flyktningene kommer i kryssilden mellom partene. Dette er meget alvorlig. Både regjeringen i Sri Lanka og de tamilske tigrene (LTTE) har et ansvar for å beskytte sivilbefolkningen og hindre at flere sivile blir drept.

Krigen på Sri Lanka brøt for fullt etter at regjeringen i landet trakk seg ut av fredsavtalen som var meglet fram av Norge. Siden den gang har regjeringen satset på en militær løsning på konflikten.

Kamphandlingene er intense innenfor et lite område i Mullaitivu, nord i landet. I dette området befinner det seg et stort antall sivile på flukt.

– Alle mennesker i konfliktområdet må kunne få bevege seg fritt. Dette må respekteres av begge parter. Sivile som flykter fra kampene må få en verdig og respektfull behandling under oppsyn av FN og internasjonale observatører. I tillegg må partene sørge for at mat og annen humanitær hjelp kommer fram til befolkningen. Syke og skadede må gis tilgang til behandling og ambulanser må kunne reise fritt ut og inn av konfliktområdet, sier Solheim. 

– Dette er krav vi har tatt opp, og vil fortsette å ta opp, med begge parter i konflikten, sier Solheim.

Tamilene ønsker våpenhvile

Tamilene i Norge krever umiddelbar våpenhvile i Sri Lanka og har arrangert demonstrasjoner foran
Utenriksdepartementet, ambassadene til India, Japan og USA, samt foran Stortinget.

Regjeringen i Sri Lanka har stengt av hele
regioner nord i Sri Lanka der kampene foregår. Ingen journalister
slipper inn. Dette gjør at det er vanskelig å få bekreftet meldinger
som kommer derfra. Flere hundre sivile skal være drept og skadd.