Reda er muslim – og skal stemme på Dansk Folkeparti

Om knappe timer vet vi resultatet av dagens Folketingsvalg i Danmark. Sterkt EU- og innvandringsskeptiske Dansk Folkeparti ventes å gjøre et godt valg, og får blant annet stemmen sin fra den muslimske frisøren Reda (Foto: Illustrasjon).
Frisøren Reda Aly er dansk statsborger og troende og praktiserende muslim. Hans kone bærer hodeplagg. Ved valget i 2011 stemte han på de Radikale. Men i år støtter han Dansk Folkeparti – fordi de ikke er »så bløde«.

49-åringen, som kom fra Egypt i 1993, forteller nettavisen Politikos medarbeider om sitt partivalg, i det han blir fulgt fra hjemmet sitt i Ryparken til skolen i Emdrup hvor han skal stemme.

– Jeg er en nasjonalist. Jeg stemmer Dansk Folkeparti fordi de sier tingene direkte, slik de er.

Tilbake i sin frisørsalong på Nørrebrogade, Københavns svar på Grønland, forklarer Aly hvorfor han stemte radikalt i 2011:

– Jeg ville stemme på et parti som brukte mye penger på forskning og utvikling. Jeg tenker ikke så meget på meg selv, men på hvilket land mine barn skal overta en dag. Tenk om vi dansker ikke bare var verdens lykkeligste, men også verdens dyktigste. Tenk hvis vi hadde de dyktigste forskerne og vitenskapsfolkene i hele verden.

Skuffelse
Istedet har stemmegivningen endt i skuffelse for Alys del. Han er særlig opptatt at det er danske arbeidsplasser som skal prioriteres i en tid med vanskelig økonomi for landet.

– Sosialdemokraterne, de Radikale og Venstre snakker om EU som om EU var hellig. En skulle tro at EU var deres koran.

Aly ser på seg selv som EU-skeptiker og en mann med sans for praktiske løsninger. Han innrømmer også at han er for å hjelpe flyktninger i nærområdene.

– Vi har ikke råd til at hjælpe alle de som kommer. Alle de som kommer, skal kun ha midlertidig opphold. Folk som tar en utdanning skal vi beholde, mens de som ikke kan klare sig selv bør sendes hjem når det er blitt fred i hjemlandet. EU er en del av problemet. EU tror at man kan leve av menneskerettigheter og frihet, mens det er vi, folket, som får problemet rett i fanget.

Les også: 

Nehru Sand på NRK Ytring: Helt åpent om halv fems

Helt jevnt mellom rød og blå blokk

Link til DRs sendning

Link til illustrasjonsbildet.