2000 flyktninger stormet kanaltunnelen

Flyktninger har de siste dagene forsøkt å ta seg gjennom Eurotunnelen som forbinder Frankrike og England. Svaret fra franske og britiske myndigheter har vært politiinnsats og varsler om skjerpet sikkerhet og økt innsats for å sende flyktningene tilbake til sine hjemland
Foto: Creative Commons/Flickr
Over 2000 mennesker gjorde i går natt et desperat forsøk på å komme seg fra Frankrike til England gjennom den undersjøiske kanaltunnelen. Opprørspoliti skal ha brukt flere timer på å stoppe dem.

De siste dagene har ett menneske mistet livet i en ulykke, to personer er sendt til sykehus og trafikken har blitt stanset fordi flyktninger forsøker å ta seg gjennom kanaltunnelen nattestid.

Ifølge den franske TV-kanalen BFMTV har ni mennesker mistet livet i forsøk på å ta seg inn i tunnelen siden begynnelsen av juni. Det skriver NRK. Eurotunnel, selskapet som drifter kanaltunnelen mellom England og Frankrike, sier 37.000 migranter er blitt hindret i å gå inn i terminalen i Calais siden januar, skriver folkebladet.no.

Avisen Daily Mail omtaler hendelsene i går natt som “det verste sikkerhetsbruddet noen sinne” ved Eurotunnelen og skriver at “svære gjenger” forsøkte å ta seg gjennom tunnelen, men at de til slutt ble stoppet av politiet etter flere timers tumulter.

En kilde i det franske politiet beskriver scenene som utspilte seg som et “fullstendig kaos”.

– De strømmet inn gjennom hull i gjerdene og klamret seg til togene i Eurotunnelen, sier han og fortsetter: – 200 sikkerhetsansatte samt opprørspoliti ble satt inn. Det hele varte i omtrent seks timer fra midnatt mandag. Rundt femten migranter ble skadet og tatt hånd om av medisinsk personell på stedet. Det var forsinkelser på alle avganger. “

Ifølge NRK vil britiske myndigheter nå bidra med nesten 90 millioner kroner til skjerpede sikkerhetstiltak på fransk side av tunnelen.

– Franske og britiske myndigheter jobber tett sammen om denne saken som berører oss begge, sa innenriksminister Theresa May etter et møte med den franske kollegaen hennes Bernard Cazeneuve tirsdag.

 Den britiske innenriksministeren Theresa May sier at det skal settes opp flere gjerder i området rundt inngangen til tunnelen, og etter møtet med Cazeneuve fortalte hun at flere nå skal sendes i retur til Afrika.

– Vi er blitt enige om at flere av migrantene skal sendes tilbake til Vest-Afrika. Slik håper vi å stoppe deres farefulle reise og troen på at de kan komme seg til Storbritannia, sa hun.