50 briter drept i kamp for islamister

The Guardian har lagt ut profilbilder av de antatt drepte britene som har kjempet for ekstreme islamister
Foto: Skjermdump/Sosial Medier/The Guardian
Rundt 50 briter skal være drept i kamp for ekstreme islamistgrupper i Syria og Irak de siste årene. Det viser undersøkelser gjort av forskere i samarbeid med den engelske avisen The Guardian.

De som er bekreftet døde, er alle menn, og minst åtte av dem var tenåringer. Den yngste, Jaffar Deghayes fra Brighton, var 16. Faren hans har fortalt at han døde i nærheten av Aleppo mens han kjempet for al-Qaidas syriske arm. Gjennomsnittalderen til de drepte er 23.

Dette går fram i en reportasje i avisen The Guardian. Avisen baserer seg både på egne undersøkelser og på forskning gjort av International Centre for the Study of Radicalisation ved King’s College London (ICSR).

Shiraz Maher, som leder ICSRs forskning på temaet, sier dataene deres viser at briters rolle i den omseggripende konflikten både er ubestridelig og betydelig. 

– Det er åpenbart at britiske fremmedkrigere ikke har en tilbaketrukken rolle i konflikten. De er fullverdige deltakere i krigen. De deltar ved fronten og melder seg også frivillig til oppdrag i noen av de mest farefulle kamprollene som finnes.

Ifølge ICSR har mer enn 700 briter kjempet i krigen i Syria og Irak på ett eller annet tidspunkt de siste tre årene. Maher forteller at tallmaterialet deres nå begynner å bli såpass stort at det er mulig å se mønstre både når det gjelder hvor i Storbritannia fremmedkrigerne har bodd og hva som er deres familiers opprinnelsesland.

– Folk drar klyngevis til Syra og de kjemper gjerne sammen når de ankommer. Dette ser vi også når vi studerer dødsfall. Når et individ fra en bestemt klynge dør, ser vi vanligvis at noen av kameratene fra samme klynge dør rundt samme tidspunkt, forklarer han.

Les hele saken her (på engelsk).