Tysk tv-fjes ut mot rasisme og hatretorikk

 
Foto: Skjermdump/daserste.ndr.de
Nyhetsankeren Anja Reschke (bildet) oppmuntret nylig under et innslag vanlige tyskere "til å ta et standpunkt mot rasistisk vold og hatpropaganda".

Reschke (42), som er et kjent tv-fjes i Tyskland og en av programlederne i nyhetsanalyseshowet Panorama, har utløst en stor debatt etter sitt siste innslag tidligere denne uken, hvor hun gikk til verbalt angrep på de hun ser på som “mindretallet som fremmer rasisme i landet”.

– Jeg er bekymret over hvor lett og normalisert det har blitt å publisere hatefulle tirader på nett under fullt navn. Nå er det ikke lenger flaut å kalle folk for skadyr, men man får masse likes på sosiale medier.

– Hvis du ikke er av den oppfatning at alle flyktninger er snyltere som må jaktes på, brennes eller gasses, så gjør noe med saken. Ikke sitt stille, vis holdning, våg å ta opp kampen og ta til motmæle, fortsatte hun med sin høyst uvanlige appell på beste sendetid.

83000 delinger på Facebook
Torsdag ettermiddag hadde klippet med Reschke blitt delt mer enn 83 000 ganger på Facebook. Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Et stort flertall støtter Reschkes oppfordring, men det var også en del som kommenterte med å legge ut nazistiske propagandavideoer og andre hatefulle kommentarer. Enkelte anklagde også nyhetsankeret for “å være imot det frie ord”.

Hovedpersonen selv sier til tv-showet Tagesschau at hun valgte å snakke ut rett fra hjertet etter å ha i lengre tid følt at tyske politikere ikke har gjort nok for å bekjempe rasisitiske holdninger. Samtidig er Reschke klar på at det store flertallet av tyskere ikke har hatefulle og rasistiske holdninger.

– Vi har et ufattelig antall mennesker som gjør masse for flyktninger, og som jeg føler deres stemme skal dominere i debatten, i stedet for en håndfull av simple sjeler som håper på oppmerksomhet ved å hisse opp til hat.