Krever EU-plan for å håndtere flyktningestrøm

EUs yttergrense: Her i den ungarske grensebyen Röszke har vaktholdet blitt styrket og et flere hundre meter lang grensegjerde blitt bygget for å håndtere de flere tusener krigsflyktninger som tar seg inn i landet, i håp om å komme til et vest-europeisk EU-land. Flere av landene på Balkan krever at EU kommer med en straks håndtering av krisen.
Foto: Vencel Milei
Ungarn registrerte onsdag rekordmange migranter som krysset landets grense. Nå krever landene på Balkan en EU-plan for å håndtere flyktningkrisen.

3.241 migranter, inkludert 700 barn, ankom Ungarn onsdag, noe som er det høyeste antallet på en dag noensinne, ifølge ungarsk politi torsdag.

Og strømmen av desperate menn, kvinner og barn fortsatte torsdag også. Som i går krysset de fleste grensen ved å krabbe under piggtrådgjerdet nær byen Röszke.

Området er et av få steder langs den 175 kilometer lange grensen mellom Ungarn og Serbia som fremdeles ikke er avsperret av et tre og et halvt meter høyt gjerde som ungarske myndigheter setter opp for å holde flyktningene ute. Det er planlagt at gjerdet innen slutten av måneden erstatter piggtrådgjerdet, og dekker hele grensen.

Krevde løsning
Tidligere i går holdt Tysklands forbundskansler Angela Merkel og ledere fra Vest-Balkan et møte, hvor man diskuterte tiltak for å bøte på den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig. 

Vest-Balkan har blitt enn av hovedrutene for flyktninger og migranter inn til EU. Tidligere denne uken har Makedonia erklært unntakstilstand og Serbia bedt om hjelp til å takle flyktningstrømmen.

– Hvis vi ikke får et europeisk svar på krisen, bør ingen være under illusjon av at dette vil løse seg, sier Makedonias utenriksminister Nikola Poposki i forkant av møtet.