Har reddet 499 mennesker på fire uker

Et godt team. – Vi har blitt et skikkelig sammensveiset team, sier skipsfører Lars Solvik. F.v. styrmann Øyvind Nordstrøm, maskinsjef Trygve Johansen og skipsfører Lars Solvik fra Redningsselskapet. Anne Marie Bruu, styrkesjef Terje Klevengen og Vidar Simensen fra Politiet
Foto: Tanja Krangnes
– Vår tilstedeværelse utgjør en forskjell, sier skipsfører Lars Solvik på redningsskøyta «Peter Henry von Koss», som er stasjonert på den greske øya Lesvos til NTB. 

Siden slutten av juli har mannskapet reddet 63 barn, 52 kvinner og 384 menn. RS «Peter Henry von Koss» har vært i operativ tjeneste på Lesvos siden 27. juli. Tirsdag denne uka overlot mannskapet, som består av tre sjøansatte fra Redningsselskapet og tre fra norsk politi, redningsskøyta til et nytt vaktlag.

Redningsskøyta er den norske regjeringens bidrag til  «Operasjon Poseidon», EUs grensekontrolloperasjon i Hellas, og patruljerer farvannet mellom greske Lesvos og Tyrkia. I tillegg til grensekontroll har det avtroppende vaktlaget gjennomført 14 søk- og redningsoperasjoner, og reddet til sammen 499 personer.

– En tøff oppgave
I følge tall fra Amnesty International har 33 000 mennesker kommet sjøveien fra Tyrkia til Lesvos bare nå i august. De fleste betaler rundt 1 200 dollar for en plass i en overfylt gummibåt. Enkelte blir også fraktet over på vannscooter.

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet synes det er godt å se at RS «Peter Henry von Koss» er et viktig bidrag i søk- og redningsarbeidet i Hellas.

– Dette er en humanitær katastrofe som vokser i omfang, og jeg er glad for at vi kan hjelpe med det vi kan best, å redde liv på sjøen. Jeg er utrolig stolt av mannskapene våre. De har en tøff oppgave, og møter helt andre situasjoner enn det de vanligvis gjør langs norskekysten, sier Lind.