Unge danske muslimer mer konservative

Muslimer som ber fem ganger om dagen skal etter reglene om bønnetider ha sin fjerde bønn etter solnedgang, og innen en time og 15 minutter.
Foto: Akif Sahin/Creative Commons
En meningsmåling viser at danske muslimer ber mer, leser Koranen oftere og tolker religionen mer konservativt enn tidligere.

Halvparten av danske muslimer ber fem ganger eller mer hver dag, viser en ny meningsmåling utført for Jyllandsposten.

Undersøkelsen viser også at muslimer har et strengere forhold til Koranen nå enn for ti år siden. 

Religionssosolog Brian Arly Jacobsen ved Københavns Universitet er overrasket over tallene. Han peker på etableringen av 20-30 nye moskeer de siste 10 år som en mulig forklaring på utviklingen. 

– Her ser det ut til at danske muslimer har blitt mer religiøse på alle nivåer, både når det handler om tro og praksis. Generelt ville vi forvente at det motsatte ville skje, og at de med tiden ville komme til å ligne resten av danskene som ikke er særlig religiøst aktive, sier Arly Jacobsen til Jyllandsposten.

Ber oftere og vil ha tildekking av tenåringsjenter
En tilsvarende meningsmåling fra 2006 kunne vise at 37 procent ba fem ganger eller oftere daglig, mens andelen nå er gått opp til 50 prosent. Tilsvarende mener en stigende andel på 77 prosent, at man må følge Koranens regler fullt ut, mot 62 prosent i 2006. Stadig flere gir også uttrykk, ifølge meningsmålingen, for at muslimske jenter bør tildekke seg når de kommer i tenårene.

Til dansk TV2 forklarer imam ved Hejrevej Moské, Fatih Alev, årsakene til denne konservative religiøse oppvåkningen.

– Vi må se på den harde retorikken som har funnet mot islam og muslimer her i Danmark. Jeg ser denne som katalysatoren for at, særlig mange unge muslimer, er blitt mer bevisst om sin tro.